Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Lange Voorhout
(voir den Houte)

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Zie ook de hoofdstukken :

Posthoorn

Waterpomp

 

 

Den Haag

"naer  't Voorhout, en naer die schoone Linden,
Daer al de adel en de Koetsen syn te vinden"

Jacob van der Does, 1668

 

Op het prachtige Lange Voorhout kun je op ieder moment van het jaar, genieten van de sfeer. Waar andere steden sfeervolle grachten hebben waar langs Patriciërs huizen te vinden zijn, heeft Den Haag het Lange Voorhout.

Den Haag had natuurlijk ook zo'n gracht, de Prinsegracht, maar die is gedempt en vervolgens nooit meer geworden wat het was.

In 2007 / 2009 is het Lange Voorhout opnieuw ingericht. Het Schelpenpad is terug gekomen en er is veel minder ruimte voor de auto. Het Voorhout heeft weer de uitstraling van een (uitloper van het) bos gekregen. Begin 2010 zijn nieuwe "kappen" op de lantaarns geplaatst, die speciaal voor Den Haag zijn ontworpen door de firma "De Nood" uit Middelburg. Door het speciale ontwerp schijnt er ook wat licht door de bovenkap, zodat ook de bomen sfeervol aangelicht worden. De lantaarns zijn voorzien van vergulde ornamenten en een kroon (begin maart wordt een foto op deze pagina geplaatst).

De naam van het Lange Voorhout herinnert nog aan het grote "oer-woud" dat hier ooit gelegen heeft en waar alleen het Haagse Bos en het Haarlemmerhout van over gebleven zijn . Dat oude woud strekte zich uit van Hoek van Holland tot voorbij Haarlem.  Het Haagse Bos is samen met het eerder genoemde bos bij Haarlem het oudste stuk bos van Nederland.

Monniken die omstreeks 1400 een Klooster (en de Kloosterkerk) bouwden hebben er ook voor gezorgd dat het Voorhout een karakteristieke (L-vormige) vorm kreeg. De eerste huizen werden in de 14e en 15e eeuw gebouwd. Er is daar nu geen enkel voorbeeld meer van te vinden aan het Voorhout.

We moeten denken aan stadskastelen en eenvoudige hutten en alles wat daar tussen ligt. Het was er redelijk druk. Wagens uit Leiden en Scheveningen werden er gestald en uitgeladen, er liep vee en daar tussendoor schuivelden boeren, houthakkers, edelen, bediendes, koetsiers en handelaren.

Het Voorhout zoals wij dat kennen was het zeker niet.

Voorjaar 2009
april 2009 !

Keizer Karel V bezocht Den Haag in 1536 en hij zag dat het anders kon. Hij gaf opdracht om vier rijen lindebomen op het Voorhout te planten en vanaf dat moment ontwikkelde het Voorhout zich in de richting van de statige laan die het nu eigenlijk nog steeds is.

Men noemde het Lange Voorhout in de volksmond ook wel Lindepad of Lange Lindelaan. Deze naamgeving kennen we nog van het zinnetje   "Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan".

Op het Lange Voorhout staan 310   Hollandse lindebomen, 4 Amerikaanse linden, 7 paardekastanjes en 11 Hollandse iepen.

De panden aan het Lange Voorhout zijn veelal 18e eeuws, of 19e/20e eeuws met een 18e eeuws tintje. Zij geven dit gedeelte van Den Haag allure. Het zijn bijna allemaal Gemeente- en Rijksmonumenten, zoals bijvoorbeeld het gebouw van de Hoge Raad en het Page(s)huis.

Tot aan de 18e eeuw stonden er ook huizen zoals het Pagehuis, met een karakteristieke trapgevel.  Deze woningen zijn in de 18e eeuw bijna allemaal verbouwd of vervangen door "nieuwbouw". Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de woningen rond de Plaats, de Vijverbergen, langs de Grachten op vele andere lokaties in het oude Centrum (zie ook : Tournooiveld). Het oude centrum van Den Haag heeft (anders dan de meeste andere Nederlandse steden) een 18e en 19e eeuws centrum.

Het Page(s)huis en Hotel des Indes zijn een paar jaar geleden geheel gerestaureerd.

Aan het lange Voorhout vindt men tussen de brede statige panden tevens de  smalste gevel van Den Haag (183cm breed), een groot monument uit 1866 voor de Hertog  van Saksen-Weimar [militaire held uit Nederlands-Indië] en één van de oude waterpompen (circa 1715) die Den Haag nog rijk is (de anderen vindt men in de Hofjes van Wouw en Nieuwkoop, bij de Grote Kerk (alleen de top van die pomp) en op het Binnenhof).

Er is ook een aparte foto pagina van het Lange Voorhout, met nog meer foto's van deze prachtige laan (zie : Fotopagina)

Amsterdam keek in de Gouden Eeuw naar het Voorhout toen zij Heren-, Keizers- en Prinsengracht werden aangelegd. Oorspronkelijk waren de Amsterdammers  van plan om ook van de Amsterdamse Keizersgracht een wandelboulevard te maken. De toenmalige kopers van de grond -meest kooplieden die rijk waren geworden met de handel van over zee- wilden echter een gracht voor hun huis, zodat ze deze met een boot(je) konden bereiken.

In 1597 heeft Prins Maurits voorgesteld om van het Lange Voorhout een gracht te maken. Dit omdat men van de Kloosterkerk (Katholiek) een kanon-gieterij gemaakt had (de Republiek was immers protestant).

Om de (zeer zware) Kanonnen te kunnen vervoeren dacht men aan een gracht. De Noord Singelgracht (Mauritskade) werd gegraven, maar deze heeft geen aftakking gekregen naar het Voorhout. Waarschijnlijk omdat het Lange Voorhout op een hoge zandwal ligt. Wel is de Noord Singelgracht in 1620 deel gaan uitmaken van de complete verdedigingssingel om Den Haag.