Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Oude) Centrum

De Lange Beestenmarkt
(Nieuwe Breestraat)

Voormalige Markt


 

De Lange Beestenmarkt is geen marktplein. Het is een relatief lange straat. Zeker voor (oud) Haagse begrippen. Die lengte verklaart meteen de naam van deze voormalige markt.

Hier werden dus geen giraffes verhandeld. Sterker nog, hier vond tot aan het begin van de 20e eeuw vrijwel uitsluitend handel in kleine dieren (zoals kippen en geiten) plaats.

De straat lag na 1640 op een eiland omgeven door (grachten)water. De Zuid Singelgracht, de Zuid West Singelgracht (Zuidwal/Om en Bij), de Brouwersgracht, de Prinsegracht, het water van de Lutherse Burgwal en de Paviljoensgracht lagen om dit eiland heen. Veel van die grachten zijn 100 jaar geleden gedempt (maar eigenlijk ligt de hele binnenstad nog op een eiland, omgeven door de Singelgracht).

Aan deze lange straat liggen al enkele eeuwen een paar prachtige hofjes.

Het oudste hofje is het Hofje van Van Dam uit 1606.
Dit hofje  lag echter oorspronkelijk aan de Prinsestraat, maar is in 1886 naar de Lange Beestenmarkt verhuist. Het Hofje van Wouw is daarom officieel het oudste hofje. Het is gebouwd in 1646. Het Hofje van Wouw grenst aan het hofje van Van Dam. Vanuit de tuinen van deze twee hofjes heeft men een prachtig uitzicht op het kerkje "Onder den Bogen".

 

Hof van Wouw

De regentenwoningen van het  Hofje van Wouw behoren zeker tot de mooiste panden van Den Haag.

Vreemd genoeg heb ik dit hofje pas "ontdekt" in 2000. Ik denk dat ook veel Hagenaars dit hofje niet kennen. Dat komt eigenlijk doordat de Lange en Korte Beesten- markten, ondanks het feit dat ze dicht bij het centrum liggen, toch een beetje "vergeten straatjes" zijn. Volkomen onterecht !

Eigenlijk geldt dat voor alle zijstraten van de Prinsegracht, dus ook voor de Boekhorststraat en de Brouwersgracht. Prachtige huizen geven die straten sfeer.

Water in de Prinsegracht met daarlangs een looproute en een reguliere markt op de Varkenmarkt zou deze omgeving goed hebben kunnen doen. Het terugbrengen van dat water is echter te kostbaar. In ieder geval moet voorkomen worden dat er meer eentonige nieuwbouw verschijnt.

In de periode 2005/2006 is de straat heringericht in de trant van "De Kern Gezond".