Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Lanen, straten,
steegjes
(A t/m N)

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Lange Beestenmarkt Hoge Nieuwstraat
 

Diverse hoofdgroepen

Om en Bij
 

Achterom / Centrum

Achterom / Hofweg

De straat loopt van de Gravestraat naar de Hofpoort. Leveranciers moesten achter de dikke muren van het Binnen- en Buitenhof langs om bij de toegangspoort aan het Spui te komen.   De straat is omstreeks 1922 voor een deel verdwenen zodat de Hofweg kon worden aangelegd.

Zie hoofdstukken :

 

Assendelftstraat / Centrum

Genoemd naar de adelijke familie Van Assendelft, die aan het Westeinde een groot huis bezat. Daar bevindt zich nu het Spaansche Hof.
 

Lange Beestenmarkt / Centrum

17e eeuwse, lange, straat waar kippen en geiten werden verhandeld. Deze straat lag op een eiland tussen de Brouwersgracht, Prinsegracht, Zuid West Singelsgracht (Houtzagerssingel) en de West Singelsgracht (Zoutkeetsingel).

Zie o.a. de hoofdstukken :

 

Korte Beestenmarkt / Centrum

Ligt in het verlengde van de Lange Beestenmarkt, aan de andere kant van de Prinsegracht.

Zie hoofdstukken :

 

Dagelijkse Groenmarkt / Centrum

De dagelijkse groenmarkt werd gehouden op de Grote Markt. Toch is de naam hier uiteindelijk "terecht" gekomen.

Zie hoofdstukken :

 

Denneweg / Centrum

Een weg die vroeger naar de Duinen toeliep en derhalve Duinenweg genoemd werd. Na 1800 veranderde de naam van een deel van straat in Frederikstraat.

De Denneweg is in 2008 opnieuw ingericht.

U vindt er bijzondere horeca en fraaie winkels. De oudste gebouwen zijn 17e eeuws.

Zie hoofdstukken :

 

 

Frederikstraat / Willemspark II

Weg in het verlengde van de Denneweg (en oorspronkelijk ook Duinen- of Denenweg genoemd), aan de andere kant van de Singelgracht. Is genoemd naar de Frederik Kazerne (anno 1750) die in de 20e eeuw is afgebroken.

Zie hoofdstukken :
 

Groot Hertoginnelaan / Duinoord

Deze laan is genoemd naar Groothertogin Sophie, de dochter van koning Willem II en Koningin Anna Paulowna. Zij bezat de grond waarop de wijk Duinoord gebouwd is en waar het Verversingskanaal en de Afzandingsvaart doorheen lopen. De Afzandingsvaart ligt voor een deel onder de grond, het andere deel (ongeveer de helft) ligt achter de Groot Hertoginnelaan.

Zie hoofdstukken :

 

Grote Marktstraat / Centrum

05juli0331x.jpg (50044 bytes)

Een straat die begin 20e eeuw is aangelegd voor het verkeer en die begin 21e eeuw is 'terug' gegeven aan fietsers en voetgangers. De komende jaren wordt deze straat opnieuw ingericht met bijzonder straatmubilair en (hangende) verlichting. Langs de Grote Marktstraat staan de enkele warenhuizen, zoals de Bijenkorf, de V&D en de Mediamarkt.

Zie hoofdstukken :
 

Halstraat / Centrum

Het smalste (vrij toegankelijke) steegje van de Haagse binnenstad is de Halstraat. De naam Halstraat komt van de middeleeuwse vleeshal die tegenover 't Goude Hooft stond.

Tussen begin 16e en eind 19e eeuw was dit de enige directe doorgang tussen de omgeving van de Grote Kerk en en het Buitenhof. Tevens het oudste winkelstraatje van de stad, met een uitstekende broodjeszaak (anno 1956) en enkele bruine café s.

Zie hoofdstukken :

 

 

Hartogstraat / Centrum

Een stille straat in de drukke binnenstad. Aan één kant bevinden zich de 'achterkanten' van de panden die naar de Plaats gericht zijn, aan de andere kant ligt de tuin van het 17e eeuwse Johan de Witthuis. Achter die tuin (richting Hoogstraat) staan enkele 19e enkele eeuwse pakhuizen, die in het begin van de 21e eeuw voor een deel zijn omgebouwd tot appartementen.

Zie hoofdstukken :

 

Hoge Nieuwstraat / Centrum

Omdat men in de 17e eeuw eigenlijk geen "druk" (doorgaand) verkeer meer wilde hebben op Lange Vijverberg en Lange Voorhout werd in het midden (en in het verlengde van het Korte Voorhout) een Nieuwstraat aangelegd.

Lange Vijverberg en Lange Voorhout waren bestemd voor het 'voorname' verkeer.

Er is ook nog een "Nieuwstraat",  die de Vene- en Schoolstraat moest ontlasten, die ligt lager dan de Hoge Nieuwstraat (oud Den Haag ligt op een duinwal).

Zie hoofdstukken :

 

Hoge Zand / Centrum

Ooit een relatief hoog gelegen zandpad tussen de Lange Beestenmarkt en de Brouwersgracht. Den Haag had ook een Lage Zand.

Aan deze straat staan mooie panden en vindt men ook de Geefhuisjes (voormalig hofje) en theater Concordia.

 

 

Hoogstraat / Centrum

Wie vanaf de Gravestraat naar het Nooreinde wandelt door de Hoogstraat merkt dat de straat langzaam naar beneden loopt. De straat begint bij het hoogste punt van de oude duinwal waar de binnenstad op gebouwd is. De Hoogstraat is een mooie winkelstraat.

Zie hoofdstukken :

 

Korte en Lange Houtstraat / Centrum

De naam van deze twee straten (de één wat korter dan de ander) heeft te maken met het Haagse Hout.. Het Haagse bos.

Ooit één lange straat (met een grachtje er langs) achter des Graven moestuin. Die tuin is in de 17e eeuw omgevormd tot doolhof en later een statig plein. Het Plein.

Zie hoofdstukken :

 

Javastraat / Archipelbuurt

Genoemd naar één van de eilanden van Nederlands Indië. Ligt aan de rand van Willemspark. De huizen dienden als 'achtergrond' voor hen die in Willemspark woonden of verbleven, net als de panden aan de Zeestraat.

Zie hoofdstukken :

 

Burgemeester van Karnebeeklaan

Genoemd naar jonkheer A van Karnebeek (1874-1942) die van 1911 tot 1918 burgemeester van Den Haag was. De laan heette tot na de tweede wereldoorlog Laan Copes van Cattenburg.

Ondanks een verwoestend bombardement van de geallieerden in 1944 en lelijke nieuwbouw (politiebureau en kantoren) eind 20e eeuw, is dit toch nog een zeer fraaie laan, met indrukwekkende 19e eeuwse huizen. Enkelen daarvan zijn nog bewoond.

 

Kneuterdijk

Genoemd naar de Heikneuter (vogel) en een dijk langs de oude Haagse Beek. Hier woonden belangrijke regeringsfunctionarissen, zoals Johan de Witt.

Zie de hoofdstukken :

 

Mauritskade

Waar ooit de (meer dan 75 meter lange !) tuinen eindigden van huizen die aan het Lange Voorhout staan (stonden), ligt sinds de jaren '60 van de 19e eeuw een brede straat, de Mauritskade. Tussen deze kade en het Lange Voorhout kwamen na 1865 dwarstraten, huizen en een kazerne (te staan).

Zie ook de hoofdstukken :

 

De Nieuwe Molstraat

Nieuwe Molstraat De Nieuwe Molstraat is een 17e eeuwse straat die genoemd is naar het huis de Mollenberch. Er is ook een (15e eeuwse) Oude Molstraat, genoemd naar een Herberg.

De twee straten liggen allebei aan een andere kant van de duintop waar oud Den Haag op ontstaan is. De Nieuwe Molstraat is een dwarsstraat van de Wagenstraat (het oude Zuideinde) op ongeveer 150 meter van de Zuid Singelsgracht, de Oude Molstraat ligt in het hofkwartier en 'loopt' parralel met het Noordeinde, op ongeveer 250 meter van de Noord Singelsgracht.

Zie ook de hoofdstukken :

 

 

Noordeinde

Een straat die vanaf de Hoogstraat naar de rand van de stad liep. De straat loopt vanaf de Hoogstraat gezien niet naar het (geografische/kompas) noorden, maar ligt vanaf de Hoogstraat gezien in de richting van de Noordzee !

Aan het begin van de straat ligt Paleis Noordeinde

Zie hoofdstuk :