Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Lanen, straten,
steegjes
(O t/m Z)

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Vlamingstraat Korte Voorhout
 

Diverse hoofdgroepen

Schoolstraat
 

Oranjestraat / Centrum

De Oranjestraat is omstreeks 1868 aangelegd in de voormalige tuin van Paleis Kneuterdijk. Koning Willem III verkocht grote stukken grond van de familie aan de gemeente Den Haag, die er huizen liet bouwen. Het was de bedoeling dat de Oranjestraat zou doorlopen van de Parkstraat naar de Prinsessewal (en wellicht verder richting Loosduinen). Daartoe werd rond de eeuwwisseling (19e naar 20e eeuw) ook huis Fagel gekocht van Koningin Wilhelmina. De verkoop van de grond (Paleistuin) daarachter ging echter niet door, zodat de Gemeente wel een pand bezat, maar geen weg kon aanleggen.

Uiteindelijk kwam de Paleistuin pas laat in de 20e eeuw in handen van de Gemeente, maar is de weg gelukking nooit verlengd. Huis Fagel is ook blijven staan, al is het nu wel opgesplitst in drie delen (op de begane grond zelfs 4, waarbij Lola Mir en de Pizzahut een deel van de tuin van Huis Fagel gebruiken als terrasruimte.

In de Oranjestraat staan enkele schitterende panden

 

Oude Molstraat en de Molenstraat / Centrum

De Oude Molstraat is genoemd naar een Herberg, de Molenstraat naar een molen die eeuwen geleden aan het (latere) begin van het Noordeinde stond.

In een ander deel van de binnenstad ligt ook nog een Nieuwe Molstraat.

Zie hoofdstukken :

 

Paleisstraat / Centrum

De Paleisstraat slingert van het Noordeinde (Paleis) naar de Oranjestraat.

Zie de hoofdstukken :

 

 

Papestraat / Centrum

dho0271z.jpg (85281 bytes) Middeleeuwse zijstraat van de Oude Molstraat en de Hoogstraat, met een naam die nog stamt uit de periode vr de 80-jarige oorlog. 

In de papestraat vindt men gezellige horeca en leuke winkels, bovendien staan er enkele schitterende panden.

Zie o.a. de hoofdstukken :

 

 

Parkstraat / Centrum

Een statige laan uit de 19e eeuw tussen de oude Binnenstad en het Willemspark waar de straat haar naam aan te danken heeft.

Oorspronkelijk lag hier het middeleeuwse Nagtegaalspad, met aan twee kanten  (bevaarbare) sloten die vanaf 1595 in verbinding stonden met de Noord Singelsgracht. De sloten liepen tot waar nu de Paleisstraat ligt.

In 2008 zijn er bomen in de Parkstraat neergezet die de laan nog meer allure hebben gegeven.

Aan het begin van de straat staat de "Jacobus de Meerdere kerk van Kuypers". Deze wordt momenteel gerestaureerd.

Zie hoofdstukken :

 

Passage / Centrum

De oudste overdekte winkelstraat van Nederland. In 1882/1885 ontstaan als n van de laatste 19e eeuwse Passages in Europa. Wordt in de de periode 2001 / 2009 tijdens een grootsschalige restauratie grotendeels in de oude staat teruggebracht.

Zie hoofdstuk:

 

De Piet Heynstraat / Zeeheldenkwartier

In het midden van de 19e eeuw aangelegde straat in voormalig veengebied (met weilanden, molens en slootjes). De straat ligt aan de rand van het Zeeheldenkwartier, vlakbij het oude centrum van Den Haag.

Vlak langs de gevelwand aan de Elandstraatzijde lag een gracht. Deze is in of kort na 1900 gedempt omdat er steeds meer winkels (voetgangers en verkeersstromen) kwamen en men derhalve ruimte nodig had.

Enkele gevels van woonhuizen en winkel bevatten prachtige Art Nouveau elementen

Zie hoofdstukken :

 

Korte en Lange Poten / Centrum

Vml. Hotel Central aan de Lange Poten Vanaf het Kasteel werd in de Middeleeuwen een weg aangelegd richting het Haagse Bos.
Langs deze straat werden Koningslindes geplant (gepoot). Daardoor kreeg de straat rond 1300 een chique uitstraling. Uiteindelijk werd het een doorgaande weg (via Spuistraat, Vlamingstraat, Nieuwstraat, Riviervismarkt, Westeinde in de richting van het Westland.

Het is niet verwonderlijk dat hierboven genoemde straten in de 19e eeuw vrijwel allemaal winkelstraten werden. Waar mensen zijn (doorheen gaan), daar worden winkels geopend.

Aan de Lange Poten werd ook een prachtig hotel gebouwd. Hotel Central. Het bevatte de eerste "Passage" van Nederland. Het hotel is rond 1915 opnieuw opgebouwd, thans behoort het tot het Tweede Kamer complex.

Zie ook de hoofdstukken :

 

Prinsestraat / Centrum

De Haagse Prinsegracht is genoemd naar prins Frederik Hendrik. De Prinsessewal naar diens moeder (Louise de Coligny) en de Prinsestraat naar zijn zoon (Willem II), die op zijn beurt vader was van Willem III, de stadhouder-Koning (Engeland).

De Prinsestraat liep tot circa 1880 van de Noord West Singelsgracht (Noordwal / Prinsessewal) naar de Molenstraat. Aan de Molenstraat lag het Hofje van Dam.

Rond 1880 is het Hofje van Dam verplaatst naar de Lange Beestenmarkt en werd de Prinsestraat doorgetrokken tot aan de Grote Kerk. Dat alles ten behoeve van het toegenomen verkeer in een snel groeiende stad.

Zie hoofdstukken :

 

Prinsessewal / Centrum

De Prinsessewal is net als de Prinsessegracht genoemd naar de moeder van Frederik Henderik, Louise de Colgny, de 4e echtenote van Willem van Oranje.

Dat geeft ook bij de gemeente wel eens verwarring, want een omleidingsbord bij de Koninklijke schouwburg verwijst al jaren naar de verkeerde kade. ("omrijden via de Prinsessewal" ipv Prinsessegracht) De twee straten liggen echter (relatief) ver van elkaar vandaan.

Aan de Prinsessewal staan geen huizen. Aan n kant ligt het korte deel van de West Singelsgracht aan aan de andere kant ligt de Prinsessetuin.

Zie hoofdstukken :

 

Raamstraat / Centrum

In de middeleeuwen stonden er houten constructies buiten de grenzen van het dorp Die Haghe die Ramen genoemd werden. Daar hing "Laken" te drogen (een soort linnen).

Ook de naam van het plein "Weversplaats" en de "Voldersgracht" hebben met deze (Laken)industrie te maken.

Zie hoofdstukken :

 

Scheveningseweg en de Zeestraat / Centrum - Scheveningen

Zeestraat

In 1665 aangelegde verharde weg (dwars door de duinen tussen Den Haag en Scheveningen), naar een ontwerp van Constantijn Huygens. Deze lange weg heette oorspronkelijk Scheveningse Zeestraet en is in het midden van de 19e eeuw opgesplitst in Zeestraat en Scheveningseweg.

Bij de Joodse Begraafplaats stond een soort Stadspoort, de Huygenspoort. Daar moest tol worden betaald. Die poort staat nu bij de Kerkhoflaan.

Aan de Zeestraat vindt u Panorama Mesdag en het Communicatie Museum.

Zie hoofdstukken :

 

Schoolstraat / Centrum

Genoemd naar de Latijnse School (nu Haganum) die hier aan het eind van de middeleeuwen kort gevestigd was. Ondernemers van de Schoolstraat zijn de laatste jaren bezig de straat terug te brengen in 19e eeuwse stijl.

 

 

 

Spuistraat / Centrum

De Spuistraat ligt in het verlengde van de Korte en Lange Poten en is genoemd naar, de rond 1345 gegraven, gracht het Spoye (Het Spui).

Zie hoofdstukken :

  Valeriusstraat
  De Valeriusstraat ligt in het mooie Duinoord en is genoemd naar een componist/schrijver van gedichten uit Zeeland (met Franse achtergrond / Hugenoot).

Zie hoofdstukken :
 

Korte en Lange Voorhout / Centrum

De straatnamen hebben te maken met het Haagse Hout. Vanuit oud Den Haag gezien liggen deze straten voor het bos.

Zie hoofdstukken :

 

Korte en Lange Vijverberg / Centrum

Korte Vijverberg De straten ontstonden toen de Hofvijver gegraven werd. De benaming "berg" heeft te maken met het zand dat na het graven achterbleef naast de vijver. Bij de Lange Vijverberg is die bult nog makkelijk te herkennen. De straten zijn zeer fraai.
 

Vlamingstraat / Centrum

Hier woonde in de late middeleeuwen een (Laken) handelaar uit Vlaanderen. Dat moet iets bijzonders zijn geweest, want er werd een straat naar hem genoemd. De straat begint bij de Weversplaats en loopt door tot aan de Grote Markt.

Zie hoofdstukken :

 

Wagenstraat / Centrum

Voorheen Zuideinde. Werd ook Haageinde en Delftse Veer genoemd. De naam Wagenstraat heeft te maken dat goederen van schepen hier werden overgeladen op paard en wagens. Daarnaast werden producten van handelaren uit Delft (en omstreken) die met paard en wagen gebracht werden, op het zogenaamde Wagenplein overgeladen op Haagse wagens.

Zie hoofdstuk :

 

Weimarstraat

De Weimarstraat is in 1894 naar de Hertog van Saksen-Weimar-Eisenach genoemd. Een Duitse edelman die aanvoerder was in de Nederlandse legers tijdens de laatste veldslag tegen Napoleon. Hij was getrouwd met de dochter van Koning Willem II, prinses (en Groothertogin) Sophie.

Zie hoofdstukken :

 

 

Westeinde / Centrum

Op veel plaatsen nog een zeer mooie straat. Ooit in combinatie met Spuistraat, Vlamingstraat en de Poten, een zeer belangrijke toegangsweg, na de doorbraak Jan Hendrikstraat, Torenstraat (jaren '20) is het Westeinde stil en verlaten.

Verstilde schoonheid derhalve, want de lelijke winkelpuien die nu de Spui en Vlamingstraat ontsieren zie je hier bijna niet.

Zie hoofdstukken :