Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Oude) Centrum

1945
Maart 1945

Voor 1600  was het stuk land ten oosten van het Tournooiveld in handen van een adelijke familie. Het lag toen nog in het Haagse Bos, dat doorliep tot aan de Kneuterdijk.

Hier stond een kasteel met fraaie torens.

In 1603 kwam het gebied in handen van nieuwe eigenaren. Het kasteel verdween en maakte plaats voor woonhuizen. Het bospad werd verbreed en Nieuwe Voorhout genoemd. en van de eerste bewoners was de beroemde Admiraal Maeren Corneliszoon Tromp. Lang heeft hij niet aan het Nieuwe Voorhout gewoond. In 1653 sneuvelde hij tijdens een beroemde zeeslag. Zijn woonhuis werd verkocht aan een Portugese Jood. Het huis heeft tot 1813 aan het Nieuwe Voorhout gestaan. Toen, vlak na de bevrijding van Den Haag, is het tijdens een brand verloren gegaan, samen met enkele huizen die er naast stonden.

Den Haag heeft altijd veel te lijden gehad van oorlogsgeweld. Toen de Spanjaarden werden verdreven ging een groot deel van de binnenstad in vlammen op. Na het vertrek van de Franse legers in 1813 ging het huis van Tromp verloren en in maart 1945 was er wederom een rampzalige brand.

Tot 1945 stonden er, net als aan het Lange Voorhout, een heleboel prachtige gebouwen aan het Korte Voorhout, waarvan er n nog ontworpen was door Pieter Post.

Door een fatale blunder van de Geallieerden is Den Haag in maart van dat jaar door de Engelsen  gebombardeerd. Hierdoor zijn op 2 na alle gebouwen aan het Korte Voorhout verwoest.

n van de twee gebouwen die gespaard gebleven is, is  de Koninklijke Schouwburg. Het andere pand is het hoekpand Korte Voorhout, Lange Houtstraat.

Op de hoek van de Prinsessegracht staat sinds begin 2005 een lelijk nieuwbouw pand leeg en te huur. Ik zou zeggen AFBREKEN en n van de verdwenen panden herbouwen, of in ieder geval iets met historisch 'uiterlijk'. Kijk naar de Artillerie die er naast staat.

Daarmee krijgt de stad iets van de allure terug. (april 2006 : er gaan geruchten dat dt inderdaad gaat gebeuren. Afbraak van de rotzooi en nieuwbouw in klassieke stijl. Helaas geldt dat niet voor het lelijkste gebouw van Den Haag, van Nederland... Het ministerie van Financin).

Ook vele kerken en woningen in het iets verderop gelegen Bezuidenhout en de Prinsessegracht zijn onherstelbaar (?) beschadigd. Het heeft heel weinig gescheeld of ook het Binnenhof en omgeving zouden bij dat bombardement getroffen zijn.

De Amerikaanse Ambassade


1939

Lange Voorhout

Haagse Bos

Koninklijke Schouwburg