Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
 

Het (verdwenen) Centrum

Gebouw van Kunsten & Wetenschappen

1964

Het prachtige gebouw van Kunsten en Wetenschappen lag aan de Singelgracht (Oranje Buitensingel).

Het was een pareltje en een geweldig visitekaartje voor de stad. In dit gebouw werden al snel concerten gegeven omdat de acoustiek in het gebouw fantastisch bleek te zijn.

In 1964 brak er een grote brand uit en hoewel herbouw mogelijk MOET zijn geweest is dat volgens mij niet eens overwogen. Niet te geloven toch !

Pak de oude bouwtekeningen en herbouw zo'n prachtig pand. Ntuurlijk op een andere plek, want ondanks het feit dat de bakstenen uit de Zurichtoren vallen, kun je dat pand nu niet meer slopen. Dat kan echter wel met de betonbouw op de hoek Korte Voorhout, Prinsessegracht. Koop dat op, sloop het en herbouw Kunsten en Wetenschappen. Je zult zien dat dat een enorm positief effect heeft op de hele binnenstad.

Kijkend naar de foto's hoef ik toch niemand uit te leggen wat de waarde voor de stad is van zo'n "visitekaartje". Daar kan geen enkele vorm van andere nieuw- of hoogbouw tegenop. Dat is zo gracieus, zo stijlvol, zo mooi. Dat verdiend het om te worden herbouwd !

Niet lang na de sloop stond er een afschuwelijke kantoorkolos.

Deze is na 15 jaar (al) vervangen door de nieuwbouw wijk de Resident.

Over de ondergang van Kunsten en Wetenschappen ontving ik, in juli 2005, een  brief van de heer Bueller.

Ik ben vaak - als jonge knaap - in dit gebouw naar voorstellingen gegaan en dat ging als volgt. Ik woonde in Voorburg - in de Waalhofflaan - bij mijn ouders. Ik was de oudste van 8 kinderen.

Schuin tegenover mij woonde de heer Stollenwerk (van dat gezin leeft geloof ik alleen nog een dochter in Zweden).

De heer Stollenwerk was werkzaam bij K&W. K&W was door de jaren heen slecht onderhouden en was goed 'versleten'. Of er op enig moment sprake was van sloop of opknappen weet ik niet, daar hield je je als jonge knul niet mee bezig.

Het pand is lange tijd gesloten geweest in verband met een flinke opknapbeurt. Toen het afbrandde was het net klaar. De avond voor die ramp ben ik (eind van de middag-vroeg in de avond) met de heer Stollenwerk in het gebouw geweest.

Nieuwe stoelen, nieuwe lopers, alles fris geschilderd, nieuwe koperen leuningen, nieuwe toneeluitrusting, kleedkamers enz. enz. Rood, koperkleur en bijna wit dat zijn de kleuren die me diep zijn bijgebleven samen met de geur van nog uithardende verf.

De volgende dag in de avond hebben we op de stoep van de Waalhofflaan Voorburg naar de rode gloed boven de daken, van de brand, staan kijken. Mijnheer Stollenwerk wist toen al dat het gebouw in brand stond. Later bleek dat kortsluiting de oorzaak was (op de dezelfde wijze is ook C&A in Amsterdam gelijk na een opknapbeurt in vlammen opgegaan - ook kortsluiting).


Een kleine toevoeging door de heer F. Senteur (Dember 2009).

Het gebouw had echt iets,dat zich eigenlijk niet laat beschrijven. De energie die daar hing!

Met name, wanneer de mensen daar bijelkaar kwamen,je had dan afscheid genomen van de buitenwereld en zou geheel opgaan in de uitvoering,waar je voor gekomen was.

Grote uitvoerders (zoals Stefan Askenase) had ik daar bewonderd en het leek vaak,of juist het gebouw meewerkte aan het welslagen van de uitvoering,dat klinkt misschien bekend, maar geldt mijns inziens met name voor het gebouw van K & W. en dan denk ik niet alleen aan de acoustiek.

Zelf was ik van 1982 tot 87 werkzaam in Diligentia.Ik verzorgde daar de concertservice voor de vleugel, die van Matla was. Niet meer de oude huurvleugel, maar we begonnen daar met een gloednieuwe Steinway-D,die door de Stichting Kunstkring zelf werd aangeschaft.

Vaak heb ik toen gedacht,wat zou het een eer voor mij geweest zijn, dit werk in K & W te hebben mogen uitvoeren. Het mocht helaas niet waar zijn.

We kunnen alleen maar met weemoed op de dingen terug zien.

F. Senteur.


Tot slot een persoonlijke noot van mijzelf, Chris Schram.
januari 2010.

Er zijn diverse verhalen in omloop over de ondergang van het gebouw. Wat er ook gebeurd mag zijn. Alles is te herbouwen. Sommige dingen zou je moeten herbouwen.. Zo ook Kunsten en Wetenschappen. Dat verdient een tweede kans.

Het zou verstandig zijn als het gebouw van de Amerikaanse Ambassade (waarvan een deel van de bevolking vindt dat het bewaard moet blijven) na de verhuizing van de Amerikanen (later deze eeuw), gedemonteerd wordt en elders in de stad, op een passende plaats wordt herbouwd. Ik denk daarbij aan de Binckhorst of het Laakhaven gebied. Daarmee komt Den Haag de voor en tegenstanders van dit gebouw tegemoed.

Op de plaats van de Amerikaanse Ambassade kan men dan K&W herbouwen. Dat zou een perfecte lokatie zijn. Het gebouw past prima in die omgeving en met de Koninklijke Schouwburg als buurman en Dilligentie en Pepijn vlakbij heeft Den Haag een prachtig visite kaartje voor Culturele Hoofdstad 2018.

 

Anno 1880