Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Koninklijke) Centrum
Koninklijke Schouwburg
Voormalig Paleis Nassau-Weilburg

Architect(en) : Pieter de Swart
Bouwjaar : 1764-1804
Stijl : Lodewijk XVI

Rijksmonument

dh090x.jpg (100471 bytes)

Oorspronkelijk was dit gebouw een paleis van prins Karel Christiaan van Nassau Weilburg. Het had eigenlijk nog veel groter moeten worden, maar kort nadat deze (linkervleugel) was voltooid veroverden de Fransen Nederland.

Sinds 1804 (Franse overheersing) is het een schouwburg. In 1999 hebben grondige renovaties plaats gevonden, sinds die tijd bevindt zich in het gebouw ook een klein café.

Veel gebouwen tegenover en rechts van en tegenover dit prachtige stadspaleisje hebben het bombardement van de Geallieerden aan het eind van de tweede wereldoorlog (maart 1945) niet overleefd.

Vreemd genoeg zijn ze nooit herbouwd en zijn er na de jaren '60 monsterlijke gebouwen voor in de plaats gekomen. Dat is in feite nog schandaliger dan het bombardement zelf al was.

Het schitterende gebouw van de Schouwburg is aan de vuurzee die volgde op het bombardement ontnapt door een privé actie van een Duitse militair. Deze man, die ooit bij een Oostenrijks theater had gewerkt, heeft -staand op het dak van de Schouwburg- door te sproeien met een "tuinslang" gezorgd dat het pand geen vlam vatte.

Koning Willem II is 100 jaar eerder, van 1841 tot zijn dood, eigenaar geweest van De Koninklijke Schouwburg. De Franse opera en het Nederlandse toneel kwamen onder zijn leiding tot grote bloei.