Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

(Nieuw) Bezuidenhout
Koningstunnel

25-02-08

Gedempt !!

 

De Koningstunnel is onderdeel van de zogenaamde 'Centrumring' en loopt vanaf de Lekstraat, onder de Rijnstraat en de Koekamp tot aan de Bosbrug. Ook is er een ondergrondse afslag naar de Bezuidenhoutseweg. In de tunnel kan men rechtdoor rijden of rechtsafslaan. Links afslaan is in deze tunnel niet mogelijk.

Bij het station bevinden zich twee zogenaamd "Kus en Rij" (term verzonnen door de gemeente)- voorzieningen waar treinreizigers kunnen worden opgehaald of afgezet (goede zins des woord).

Het grote plein voor het Centraal Station wordt in 2002 opgeknapt. Over een paar jaar zal het plein verdwijnen en komen er hoge kantoorgebouwen te staan.

De Rijnstraat is sinds november 2000 autovrij. De Koningskade is verdwenen. Er is ruimte gekomen voor meer groen : Het "Koningspark". Dit park is heel bijzonder geworden, met klassieke lantaarns, veel bomen en in het voorjaar krokussen op kunstmatige heuvels.

Met de aanleg van het Koningspark is het groen in Den Haag met enkele duizenden (!) vierkante meters uitgebreid. Een zeer positieve ontwikkeling dus. Het is echter wel jammer dat het laatste stukje "Herengracht" gedempt moest worden. Het was m.i. verstandiger geweest als men daar een kleine jachthaven had aangelegd.

In juli 2001 heeft de Dienst Stedelijke Ontwikkelingen (Gemeente Den Haag) in haar "Verkenning herstel Waterstructuren Haagse Binnenstad" aangegeven dat het water in de nabije toekomst wellicht toch weer terugkeert. Dat zou mooi zijn, want heel veel Hagenaars betreuren de demping van dit mooie grachtje

Koningspark