Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Kolonie
bij het Kanaal

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Witte brug

Zie ook de hoofdstukken :

09mrt108n.jpg (83960 bytes)

Den Haag

Nadat eerst de Koninginnegracht was gegraven begon men in de jaren '30 van de 19e eeuw met het graven van een Kanaal naar zee. Men deed dat met als enig overgebleven doel een waterweg naar het Badhuis te maken. "Delfland" zag niets in een open verbinding met zee en de vissers en het Badhuis zagen niets in het sterk vervuilde grachtenwater in de zee. Bovendien wilden de vissers geen schepen uit de rest van Holland in hun buurt.

Het graven werd voor een deel gedaan door werklozen, die op die manier dus te werk werden gesteld.

In de jaren '40 besloot Koning Willem II dat de graafwerkzaamheden moesten stoppen. Waarschijnlijk omdat het geld op was. Aan het eind van het Kanaal kwam een groot openlucht zwembad te liggen. Ook ontstond er een zogenaamde 'Kolonie' op een punt waar een prachtige brug over het Kanaal werd gebouwd, de beroemde Witte Brug. In Den Haag sprak men rond 1900 over 'de kolonie'.

De huizen stonden toen nog relatief ver van Den Haag en Scheveningen. Veel van die huizen bestaan nog steeds en ze vormen nog steeds een apart wijkje aan het eind van de Badhuisweg.

Nadat de werkzaamheden lange tijd hebben stil gelegen is men in 1853 toch verder gaan graven naar zee. Dit maal op kosten van Den Haag. Het rijk betaalde niet meer mee.

De eerste Witte Brug heette Koninginnebrug. Deze brug (wit van kleur) is al lang geleden afgebroken (1870) en vervangen door een tweede boogbrug, die werd in 1905 vervangen door een derde brug i.v.m. het toegenomen verkeer (electrische trams). Die derde Wittebrug werd in 1943 op last van de Duitsters   gesloopt. De huidige brug (nog steeds Wittebrug genoemd) is omstreeks 1949/1950 gebouwd.

Het wijkje aan de rand van Scheveningen is prachtig mooi.