Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Lange Houtstraat

 

Het (Oude) Centrum

De Korte & de Lange houtstraat

Lange Houtstraat 1910

De Korte en de Lange Houtstraat liggen aan weerszijden van het Plein.

De Korte Houtstraat loopt van Plein naar Kalvermarkt (vroeger een doodlopend grachtje) en de Lange Houtstraat loopt van het Plein naar het Tournooiveld.

Langs de Lange Houtstraat staan mooie panden, de universiteit van Leiden heeft er een dependance, er is veel Horeca en er zijn enkele prachtige Jugendstil-gevels te vinden. In de 18e eeuw hadden diverse Hollandse steden een Logement in de Lange Houtstraat. Daar bleven de vertegenwoordigers van die steden overnachten gedurende de periode dat ze in Den Haag moesten zijn voor staatszaken.

Achter de oude voormalige huizen (nu veelal horeca) bevinden zich tuinen. Daar kan men zomers genieten van een hapje en een drankje.

De Korte Houtstraat is -veel meer dan de Lange Houtstraat- een 'woonstraat'. In de Lange Houtstraat hebben veel voormalige woonhuizen een kantoor- of Horeca functie gekregen. Dat is in de Korte Houtstraat niet het geval. Er staan tot aan de Koediefstraat mooie gebouwen, waarvan de bovenetages bewoond worden. De meeste huizen zijn al heel oud (18e eeuw).

De Korte Houtstraat is niet alleen korter, maar ook een stukje smaller dan de Lange Houtstraat.

Wie van bijzondere winkel / horeca puien houdt (naar mijn idee nog altijd een betere publiekstrekker dan kunstof of metaal met schreeuwende lichtreclame) vindt in de twee Houtstraten prachtige voorbeelden van 19e (en vroeg 20e) eeuwse meesterwerken.

Bij werkzaamheden in 1984 vond men een oud grachtje, compleet met bruggetje, onder oude gebouwen die gesloopt werden!! (hoek kalvermarkt).

Helaas ontsiert een deel van het Ministerie van Defensie het deel van de straat bij de Kalvermarkt. Dat deel van de Korte Houtstraat is dan ook kil en koud, net als de hele Kalvermarkt. Foute nieuwbouw uit de 20e eeuw. Lekker goedkoop om 'neer te zetten', maar daarna járen lang (tot aan eventuele afbraak) rampzalig voor een (binnen)stad. De Gemeente wil dat gebied nu aanpakken en bij de rest van de stad betrekken, maar nu is het bijna onmogelijk om gedane zaken te keren. Een wijze les zou je zeggen alvorens we verder gaan met de hoogbouw naast het Centraal Station.

Lange Houtstraat Korte Houtstraat
Lange Houtstraat