Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Den Haag,
Stad aan zee
Kijkduin
(18-01-2013)

Kijkduin is de kleinste van de twee Haagse badplaatsen. Aan het eind van de 19e eeuw (toen Den Haag nog 'ver' weg was) werden hier enkele hotels gebouwd.

Kijkduin was omstreeks 1900 niet veel kleiner dan de Badplaats Scheveningen. De groei die Scheveningen daarna mee maakte heeft hier echter nog niet plaatsgevonden. De Gemeente heeft echter anno 2005 aangegeven dat het allemaal wat groter mag.

De prachtige hotels van Kijkduin zijn in de oorlog allemaal verdwenen net als alle oude huizen. Het Kijkduin zoals we dat nu kennen is pas na 1975 ontstaan.

Ik ben er zelf geboren en heb er tot mijn 30e (met korte onderbrekingen) in de buurt van de zee gewoond. Nu weer, maar niet meer in Kijkduin. De zee heeft iets magisch. Een zonsondergang aan zee is immers het mooiste wat er is. Iedere dag weer anders.

Kijkduin is veel kleinschaliger gebleven dan Scheveningen. Scheveningen kon als badplaats groeien dankzij de aanleg van een spoorlijn in de 19e eeuw. De trein had er tot 30 jaar geleden een eindpunt, Daarnaast was er een Kanaal (Het Kanaal) waar rondvaartschepen overheen voeren naar de Binnenhaven. Zij brachten vele toeristen naar het strand (ook dat hield circa 40 jaar geleden op, door de aanleg van lage bruggen en de Dr. Kuyperdam). Bovendien kreeg Scheveningen enkele zeer grote hotels.

Kijkduin kan niet worden bereikt met de tram. (RR) tram 3 komt niet verder dan de Laan van Meerdervoort. Wie vervolgens naar het strand wil moet overstappen op bus 23. Vanaf de twee grote Haagse treinstations (Holland Spoor of Centraal) rijden tevens directe buslijnen naar het strand toe. 26 vanaf HS en 24 vanaf CS.

In april 2012 werd in het gastenboek vermeld dat er ooit wel een stoomtram gereden heeft van Loosduinen naar Kijkduin (1888 tot 1928).

 

Bij-zon

 

In Kijkduin staat een oude "vuurtoren" en er ligt een oude boot. Deze kunnen door kinderen (en volwassenen) worden beklommen.

Kijkduin is een echte familiebadplaats en ligt midden in de duinen van het Westduinpark, een beschermd natuurgebied met duinbossen, valleien en hoge duintoppen. Het aantal paden door dit gebied is recentelijk verminderd, zodat de 'natuur' nog meer ruimte heeft.

In mei wordt in Kijkduin jaarlijks een beeldententoonstelling gehouden. Onderstaande foto's zijn op de laatste dag van de '2002' tentoonstelling, 2 juni, genomen.

De standbeelden waren op zich al bijzonder, maar de spectaculaire zonsondergang maakte het allemaal nog mooier. Er was zelfs een zogenaamde "bij-zon" (reflectie van de zon) te zien. Heel even  waren er zelfs twee en dat is een zeldzaamheid. Het was alsof er meerdere zonnen tegelijk onder gingen - in een zee zonder golven.


In 2008 werden plannen bekend van de Gemeente om de duinen vol te bouwen met huizen en flats.Dat zou de badplaats veranderen in een soort Benidorm.. Ik moet er eigenlijk niet aan denken

Als men al in Kijkduin wil bouwen zou het goed zijn om voor een Eclectische en Neo-Renaissance stijl te kiezen en de badplaats de allure van het vooroorlogse Kijkduin en Scheveningen te geven. Geen vreselijk moderne (saaie) nieuwbouw aan zee. Dat het huidige winkelcentrum qua architectuur geen enkele uitstraling heeft valt niet te ontkennen. Bouw dan vervolgens iets dat uniek is in de wereld, dat sfeer heeft en alleen al door de architectonische schoonheid mensen trekt. Laat daarnaast wel iets heel van Den Haag als Groene stad. Alle duinen volbuwen lijkt me echt heel onwenselijk.

 

Bij-zon

eXTReMe Tracker