Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Standbeeld Willem van Oranje en "Justitie"

 

Het (Mooie) Centrum

Voormalig Departement van Justitie
Plein

Architect(en) : C. Peters
Hoofdopzichter : Mialaret
Bouwjaar : 1876-1883
Stijl : Neo-Renaissance

Rijksmonument

dhc743x.jpg (62849 bytes)

 

Het oude Departement van Justitie (tegenwoordig onderdeel van het Tweede kamer-complex) ligt aan het Plein vlak bij het (mooie) voormalige logement van Rotterdam (thans ministerie van Defensie) en de gebouwen van de 2e kamer. Persoonlijk vind ik het één der mooiste gebouwen van Den Haag.

Het is tussen 1876 en 1883 gebouwd in Neo-Renaissancistische stijl. Het is een Rijksmonument en het gebouw is ondanks het feit dat het nu deel uitmaakt van de nieuwbouw van de Tweede Kamer grotendeels in de oorspronkelijke staat  bewaard gebleven, wat het zeer uniek maakt.

Men kan uren naar het gebouw kijken en telkens weer iets nieuws ontdekken.

 

Op deze locatie lag tot ongeveer 1875 het oude huis van de Constantijn Huygens (één der beroemdste Nederlanders allertijden). Het was Classicistisch en leek op het Mauritshuis. Het (voormalig) Departement van Justitie had derhalve ergens anders gebouwd moeten worden, want het Huygens Huis was schitterend !

Huygens Huis

Boven op het dak stonden indrukwekkende standbeelden. Deze zijn overgebracht naar de tuin van het Rijksmuseum te Amsterdam. Het gebouw was prachtig  (oude schilderijen laten inderdaad een prachtig  gebouw zien). Er bestaat -voor zover ik weet- slechts één foto van (1875)

Enkele kamers met beschildere houten plafonds uit de 17e eeuw, afkomstig uit dat huis zijn bewaard gebleven. Ze zijn eind 19e eeuw in hun geheel naar het huis van de Architect van het Departement van Justitie, C. Peters, overgebracht (Archipelbuurt)

Meer over de Hoofdopzichter Mialaret

Huis Huygens
07sept034z.jpg (241660 bytes)

Het Plein