Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Javastraat
Voorheen Laan van Schuddegeest
Archipelbuurt / Willemspark

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Zie ook de hoofdstukken :

Archipelbuurt

Willemspark

Alexanderveld
De Beek
Haagse Lanen, Pleinen en Straten
Javabrug
Laan Copes van Cattenburch
Laan van Meerdervoort
Surinamestraat

Hofjes

Den Haag

De Javastraat is aan het eind van de 19e eeuw aangelegd en moest als "achtergrond" dienen voor het Willemspark. Wie vanuit de oude stad naar de Plein 1813 keek zag tot voor kort wat de 19e eeuwse architecten voor ogen hadden.  Tot voor kort, want hoogbouw (2001) achter de Javastraat (op zich niet lelijk) heeft het beschermde stadsgezicht helaas wel iets minder mooi gemaakt.

Aan de Javastraat vindt men de oude Raadszaal van de Gemeente en enkele Ambassades, waaronder die van ArgentiniŽ.

Die oude Raadszaal (foto hierboven) is circa 1860 gebouwd als "winterpaleisje" van de heer J.C. Arnold die zijn geld had verdiend in IndiŽ.

Hoewel dit paleisje zeker tot ťťn van de grootste woonhuizen van de stad gerekend mag worden, zijn ook de andere (voormalige) woonhuizen tegenover het Willemspark indrukwekkend en het zijn dan ook bijna allemaal Rijksmonumenten.


Een deel van de huidige Javastraat werd oorspronkelijk Laan van Schuddegeest genoemd. Deze naam heeft te maken met de tol die men moest betalen als men Den Haag in wilde (je beurs leeg schudden) en de "Geestgronden" (Een "Geest" is een relatief hoge zandwal (oude duinen), we herkennen die benaming ook nog in de plaatsnaam Oegstgeest en de haagse straat Geest).

Dat gedeelte van de Javastraat is veel smaller dan het eerste gedeelte en de huizen zijn ook iets kleinschaliger. Men vindt er zelfs nog enkele Hofjes.

Toen de Javastraat werd aangelegd en de eerste huizen werden gebouwd (1860) was het even de rand van Den Haag. Achter de grote panden langs het brede deel lag tot circa 1950 een groot militair complex en een groen gebied dat te vergelijken was met het Malieveld. Dat heette Alexanderveld, tegenwoordig noemen we dat Burgemeester de Monchyplein en vinden we er vroeg 21e eeuwse nieuwbouw in Neo-stijl.

Na 1870 werd tussen de Javastraat en de Scheveningse bosjes een nieuwe woonwijk aangelegd op het voormalige landgoed Duinweide. Dit is de Archipelbuurt, waar veel straten de namen dragen van (haven)steden en eilanden in en nabij Nederlandsch IndiŽ.

De Laan Copes van Cattenburch ligt vlak achter de Javastraat. De 19e eeuwse verbindingsweg tussen de Javastraat en de Laan Copes van Cattenburch lijkt eerder op een plein dan op een straat. Het is de Surinamestraat, waar prachtige panden te vinden zijn. De naam van deze straat lijkt vreemd in de Archipelbuurt, maar de bouwmaatschappij die zich met de bouw van de meeste gebouwen bezighield heette "Bouwmij. Parimaribo" en die stad in Suriname en het land kregen vervolgens ook een straatnaam in die buurt, Parimaribostraat en Surinamestraat. De Parimaribostraat ligt direct achter de Surinamestraat, maar begint en eindigt niet bij Javastraat of Laan Copes van Cattenburch ! De straat heeft een u-vormige verbinding met de Surinamestraat.

Een andere 19e eeuwse straat tussen Javastraat en Laan van Cattenburch, die op een plein lijkt heeft ook een naam die niet direct met de Indische Archipel te maken heeft. Oorspronkelijk heette die straat Nassaukade (twee kades aan weerszijde van de Haagse Beek). De beek verdween in 1910 onder de grond en de naam Nassaukade veranderde in Nassauplein. De naam "Nassau" in de Archipelbuurt heeft te maken met het feit dat veel grond tussen Den Haag en Scheveningen in de 19e eeuw in handen van de familie van Oranje-Nassau gekomen was.

Tot slot is er, vlakbij de Koninginnegracht, nog de Balistraat. Deze is veel smaller dan het Nassauplein en (het middendeel van) de Surinamestraat, maar er staan ook prachtige gebouwen. Anders dan de Surinamestraat en het Nassauplein loopt deze straat door voorbij de Laan Copes van Cattenburch, tot aan de Sumatrastraat.

eXTReMe Tracker