Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het [oude] centrum van
Den Haag

Hoge Zand

05okt0590x.jpg (81797 bytes)

 

Veel straatnamen in Den Haag doen nog denken aan het duinlandschap waarin Den Haag ontstaan is. Hoge Zand is zo'n straatje.

De straat loopt van de Lange Beestenmarkt naar de Zuidwal/Brouwersgracht. Toen men de Lange Beestenmarkt nog echt gebruikte voor de handel in dieren en de grachten nog druk bevaren werden zal het Hoge Zand een drukke doorgaande weg geweest zijn.

Nu is het wat stiller. De panden in deze straat, 17e, 18e en 19e eeuws,  zijn in 2001 mooi opgeknapt. Het is een hele mooie Haagse straat.

In deze straat vinden we de Hofjeswoningen met de mooie naam "Geef Huisjes" (1665) en theater Concordia.

Hoge Zand is een heerlijk wandelstraatje. Niet erg lang maar wel heel erg  mooi !

Voor mensen die van de sfeer van oude stadscentra houden is -komende van de Grote Markt- de route Prinsegracht, Lange Beestenmarkt, Hoge Zand, Brouwersgracht, Varkensmarkt, Assendelftstraat, Westeinde, Riviervismarkt zeker aan te raden. Onderweg ziet u mooie gevels, bijzondere hofjes, theaters en kerken.

 

Ooit kende Den Haag ook een Lage Zand. De panden van dat straatje (sommige met prachtige klok en trapgevels)  zijn in de jaren '60 van de 20e eeuw allemaal gesloopt en ook het straatje is verdwenen. Daar staan nu de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, die over een paar jaar zullen verdwijnen om plaats te maken voor nog hogere gebouwen.