Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Huygenshuis

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Huygenshuis in 1870

Zie ook de hoofdstukken :

Huygenshuis in 1865

 

Den Haag Het Huygenshuis

Het Huygenshuis

Architect(en) : Jacob van Campen & Pieter Post
Bouwstijl : Classicisme

Bouwjaar : 1634 / Afgebroken : 1875
Lokatie : Plein

Huygenshuis, Mauritshuis en huis Van Nieuwkoop
Het Huygenshuis is ontworpen door Jacob van Campen, in samenwerking met zijn assistent Pieter Post voor de Staatsman, dichter Constantijn Huygens, die zelf de Scheveningseweg ontwierp.

Van Campen is vooral bekend van het Paleis op de Dam (vml. Stadhuis Amsterdam), Paleis Noordeinde en het Mauritshuis. Het Huygenshuis is in 1875 gesloopt om plaats te maken voor het Departement van Justitie.

Drie standbeelden die op het dak van het Huygenshuis hebben gestaan zijn thans nog te bezichtigen in het Rijksmuseum te Amsterdam. Op hele oude foto's van het Huygenshuis uit 1865 en 1870 zijn ze al van het huis verwijderd. Enkele plafonds en schouwen uit het Huygenshuis zijn in het (nu voormalige) Departement van Justitie aan het Plein verwerkt.

Op de tekening hierboven is te zien dat het Plein oorspronkelijk omgeven was door panden in Classicistische stijl. Het Plein (in de 17e en begin 18e eeuw nog Prinse- of Stadhoudersplein genoemd) was een 'idee' van Frederik Hendrik. Het was uniek in Nederland, omdat het niet als marktplein was aangelegd, maar als sierplein, om te flaneren.

Naast het  Huygenshuis lag de voortuin van het Mauritshuis, dat ook op deze tekening te zien is. Rechts van het Mauritshuis staat het (eveneens Classicistische) woonhuis van Johan de Bruyn van Buytewegh (heer van Nieuwkoop), dat halverwege de 18e eeuw door brand is verwoest. 

Op de tekening hieronder zijn aan de Lange Poten (links van het Huygenshuis) nog diverse panden met trapgevels te zien.

Huygenshuis en de tuin van het Mauritshuis