Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Stadspaleis van Huguetan / V. Tuyll
(Lange Voorhout)

Architect(en) : DaniŽl Marot & Pieter de Swart
Bouwjaar : 1734-1736 en 1761
Stijl : Lodewijk XIV

Rijksmonument

 

De Hoge Raad bevindt zich in een schitterend gebouw aan het Lange Voorhout. Het is het gebouw van de voormalige Koninklijke bibliotheek.

Oudere panden die hier hebben gestaan zijn in opdracht van Adrienne-Marguerite Huguetan (een naar Nederland gevluchte Franse Hugenote) in rond 1743 samengevoegd tot het middengedeelte van dit mooie stadspaleis.

Architect was de eveneens uit Frankrijk gevluchte Hugenoot DaniŽl Marot.

De volgende bewoner, Jan van Tuyll bezat naast dit pand ook de aangrenzende woningen. De Nederlandse Architect Pieter de Zwart heeft al deze gebouwen in 1760 een passende gevel gegeven zodat ze ťťn geheel vormden met het Stadspaleisje van Huguetan.

Aan de rechterzijde (links op bovenstaande foto) bleeft echter nog ruimte over voor een klein huisje, dat bekend staat als het smalste huisje van Den Haag (gevel is 1m83 breed). Omdat het smalle huisje bij het brede huis hoort lopen de kamers in dat huisje door achter de gevel van het stadspaleisje. De kamers zijn dan ook 2m58 breed!

Achter het stadspaleis van Huguetan lag een tuin die doorliep tot aan de Singelgracht. Hiervan is niet  veel meer over.
De huidige gebruiker van het pand, de Hoge Raad, heeft bovendien lelijke nieuwbouw in de tuin geplaatst. Een loopbrug ontrekt het prachtige gebouw aan die zijde geheel aan het zicht.

De monumentale ingang aan het Lange Voorhout  wordt thans niet meer gebruikt.

Aan de achterkant staan zes standbeelden van 17e en 18e eeuwse Rechters. De bekendste van hen is Hugo de Groot. Schrik niet, ze dienen daar als afscheiding voor parkeerplaatsen. Men zou ze beter langs de Prinsessegracht kunnen neerzetten in het nieuwe Park dat daar is aangelegd. Binnen enkele jaren zal de Hoge Raad huis Huguetan waarschijnlijk verlaten en zelf ook naar de Prinsessegracht verhuizen.

Lange Voorhout

Schuylenburch

eXTReMe Tracker