Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten : Hooigracht
Hooigracht / Hooikade
Versie van : 20-11-14


Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht"De Hooigracht is, net als het Smidswater, de Maliegracht en de Gietkom, een zogenaamde 'stadsgracht'. Oorspronkelijk maakten Hooigracht en Smidswater echter deel uit van de vaarroute voor schepen die van het Nagtegaalspad (thans Parkstraat), via het Spui naar de Vliet (en verder) voeren met Kanonnen die aan het Lange Voorhout werden gegoten. Dat was vr de opening van de nieuwe Kanongieterij aan de rand van het Haagse Bos.

In de 17e eeuw werd de Hooigracht onderdeel van de verdedigingssingel.

De gracht is gegraven aan het eind van de 16e eeuw.

De Hooigracht werd een stadsgracht toen omstreeks 1826 de Prinsessegracht werd doorgetrokken naar Scheveningen (Koninginnegracht / Kanaal).

De namen Hooigracht en Smidswater herinneren aan de tijd dat paarden nog veel gezien werden in het straatbeeld van Den Haag (tot het begin van de 20e eeuw). Er waren in dit deel van de stad veel stallen en er woonden en werkten aan deze kant van de stad nogal wat hoefsmeden. Bovendien lag de Alexanderkazerne vlakbij. Ook het leger maakte vanzelfsprekend gebruik van  paarden.

Schepen die hooi brachten naar Den Haag kwamen naar de Hooikade. Net zoals schepen schepen met Bier naar de Bierkade voeren, met Turf naar de Turfhaven en met Wijn naar de Wijnhaven.

De naam Hooijkaay werd al in de 17e eeuw gebruikt.

Veel van de huizen langs deze gracht zijn na 1860 gebouwd. De oorspronkelijke gebouwen zijn hier grotendeels verdwenen, maar bij de Hooistraat staan (op de Hooikade) nog panden uit het begin van de 18e eeuw. 

Slechts weinigen weten dat zich op aan de Hooigracht een klein, fraai, 18e eeuws Hofje bevindt. Bovendien vindt u hier prima horeca. Caroni, New York, Les Ombrelles en Lunchroom "Hooistraat". 

De Hooigracht is goed te bereiken met een eigen (lage) boot. Bovendien kan men met diverse rondvaartbedrijven tochten maken naar de Hooigracht. In maart 2014 hebben ondernemers en bewoners van Buurtschap 2005 samen met de wethouders Revis (VVD) en De Jong (D'66) een nieuwe aanlegplaats onthult.

Sinds mei 2009 kan ook een vaart met de Willemsvaart gecombineerd worden met een bezoek aan de Hooigracht. Met de komst van deze nieuwe aanlegplaats is in- en uitstappen nu nog makkelijker.

De gemeente heeft de kades in 2008 opgeknapt en er de afgelopen jaren ook nieuwe bomen neergezet.

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Koetshuizen

Smidswater

Haagse Grachten

eXTReMe Tracker