Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (oude) Centrum
van Den Haag

Tuin der Hesperiden

 

Hof van Wouw

Aan de Lange Beestenmarkt in het oude centrum van Den Haag ligt de Hof van Wouw. De Hof van Wouw is gesticht door Cornelia van Wouw in 1647.

Aan deze Hof grensde van oudsher een voor haarzelf en haar familieleden bestemde (en stijlkundig ingerichte) moes- en bloementuin.

Tot het midden van de vorige eeuw heeft de tuin haar functie van vruchtenleverancier nog vervuld, zij het in mindere mate. De Hof van Wouw werd in de periode 1955-1960 gerestaureerd en bij die gelegenheid werd besloten tot de herinrichting van de tuin naar 17e eeuws voorbeeld.

De tuinarchitecte Polak DaniŽls maakte het huidige ontwerp naar barok stijlontwerp. De gemeente Den Haag, het Anjer Fonds en het VSB Fonds ondersteunden de aanleg van de “Tuin der Hesperiden”.

De naam “Tuin der Hesperiden” is ontleend aan de Hesperiden, de dochters van Atlas.

In hun tuin stond de levensboom waaraan gouden, eeuwige jeugd schenkende appels groeiden.

In de westerse cultuur heerst de opvatting, dat er een verband is tussen die appels en de eveneens “goud”kleurige sinaasappels, zoals die heden ten dage in de Hof groeien.Naast hagen van leiperen en diverse vruchtbomen is de grootste attractie van de tuin een collectie van ruim 20 verschillende soorten citrusbomen, een zogenaamd “Aurantium”.

 Dit is representatief voor de periode van het ontstaan van de tuin en is gebaseerd op de verdwenen verzamelingen van het Stadhouderlijk Kwartier, de Oude Hof (Paleis Noordeinde) en het afgebroken Paleis Honselaarsdijk. De “Tuin der Hesperiden” is te bezichtigen in groepen van minimaal 15 personen onder leiding van een deskundige op tuinhistorisch gebied.

Hof van Wouw

Hofjes in Den Haag

Lange Beestenmarkt

Groen Den Haag


Meer informatie
(Opening Tuin)
Site van de Hof [Externe link]