Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

E-Mail : Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het [Groene] Centrum
Haagse Bos
Neuhuyskanaal

De kleuren van Den Haag zijn Groen en Geel.

Geel van het strand en Groen vanwege het eh... Groen :).

Wanneer ik zelf aan "Groen" denk, dan denk ik allereerst aan het Groen van Prinsterer College en klas 12 (1979) (14) en de HAVO. Lang geleden alweer, en [samen met de hele leuke Lagere School tijd en drie (1981-84) fantastische jaren in Baarn (Internaat Louisa State)]   toch echt de mooiste jaren van mijn leven (hoewel het nog steeds een prima leventje is).

De meeste Hagenaars denken bij 'Groen' echter aan het bos en de grote parken van Den Haag. Er is geen (grote) stad in Nederland met zoveel parken, oude bossen en landgoederen als Den Haag.

Het beroemdst is natuurlijk het eeuwen oude Haagse Bos. Vroeger strekte dit echte 'oer'-woud zich uit van 's Gravenzande tot voorbij Alkmaar. Holland betekent dan ook letterlijk "Houtland". Van dat oerbos is niet veel meer over, alleen het Haagse Bos (tussen Malieveld en Wassenaar) en het Haarlemmer Hout.

Haagse Bos en Haarlemmer Hout zijn dan ook de oudste bossen van Nederland.

De Gemeente Den Haag is bezig om de sfeer van het bos weer door te laten lopen tot aan het Binnenhof. Op het Voorhout en het Tournooiveld is dit al duidelijk zichtbaar. De Koningskade is ondergronds gegaan (Koningstunnel). Er bovenop is het mooie Koningspark aangelegd.

 

Den Haag is ooit ontstaan rond een jachtkasteel, dat in de 13e eeuw op een duintop midden in het Haagse Bos werd gebouwd (en uitgebreid) door de Graven van Holland (zie geschiedenis).

Enkele namen van straten in Den Haag herinneren nog aan het bos waarin het dorp Den Haag lag, zoals het Lange en Korte Voorhout en Benoordenhout en Bezuidenhout.

Tijdens de ("80") oorlogsjaren in de 16e en 17e eeuw werden er veel bomen gekapt in het stuk woud dat zich vlakbij het Lange Voorhout bevond. [zie Malieveld & Geschiedenis]

Om te voorkomen dat het hele bos zou verdwijnen was al in 1576  besloten door de Magistraat, het Hof van Holland en Willem de Zwijger dat niemand ooit nog bomen mocht kappen in het bos en dat het bos ook niet verkocht mocht worden (acte van Redemptie). Dit is de reden dat een gedeelte van het bos nog steeds in tact is. Vele plannen (bijvoorbeeld na de tweede wereld oorlog en in de jaren '70 en '80) om er (ministeries) te bouwen zijn gesneuveld nadat de acte van Redemptie door (de vele) actievoerders werd aangehaald. Stormen van protest tegen bouwplannen hebben het bos gered. Echte stormen en oorlogen hebben echter helaas een zware tol geëist. Bijvoorbeeld in 1911 toen bleek dat een storm heel van van de bomen had geveld. Ook kwam het bos niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog.

Huis ten Bosch
Oud sluisje
 

Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw loopt er wel een uitloper van een snelweg (Utrechtse Baan) door het bos heen, en 40 jaar daarvoor (1920) trok men de Laan van N.O.I. dwars door het bos. Van een aaneengesloten bos is op dit moment dan ook geen sprake. In de komende 10 jaar gaat dit echter veranderen. Wegen zullen waarschijnlijk verdiept worden aangelegd en op sommige punten worden versmald

Het Haagse Bos is ongeveer 1 km  breed en 6 km lang. Er leeft nog vrij veel (klein) wild en is het (zéker zo dicht bij het centrum van een stad met ruim 500.000 inwoners) een uniek stuk bos.

Bij het Haagse Bos liggen tevens de Koekamp (van het Latijnse Coe & Campus : ''afgesloten gebied waar vee wordt gehouden"), het Malieveld (van het Pall-malie spel) en het Koningspark.

Met de Willemsvaart kunt u langs het bos varen. Dat is een bijzondere tocht die ook in in het voorjaar van 2014 weer gevaren zal worden.