Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten :
Zuid Singelsgracht (2)
Dunne Bierkade en Zuidwal / Groenewegje
Versie van : 05-04-15


Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht"

 


De Zuid Singel(s)gracht (waarvan een deel ook wel "Haagse Gracht" genoemd wordt) is onderdeel van de verdediginsgrachten (de Singelsgracht) die omstreeks 1612 / 1619 op aanraden van Prins Maurits om Den Haag werd gegraven.

Bij het Zieke (gracht) ligt het brede gedeelte. Hier werd Bier de stad in gebracht. Men noemt dit de  Bierkade (voorheen Bierkaay en Over de Bierkaay (Groene Wegje)). Voorbij de Wagenbrug wordt de gracht smaller (10 mtr breed) en spreekt men van de Dunne Bierkade.  Hier mochten alleen schepen aanleggen die "dun" bier meebrachten (bier met een laag alcohol percentage [4%]). De naam Dunne Bierkade wordt alleen gegeven aan de kade aan de Centrumkant. Aan de overkant van het water lagen omstreeks 1615 nog weilanden. Daar heet de kade Groene Wegje.

Omstreeks 1670 stonden langs het Groene wegje al enkele huizen. Toen de bruggen over deze Singel in 1672 werden opgehaald en de kanonnen op de kades werden gezet (Rampjaar, oorlog met Engeland, Frankrijk en twee Duitse staten) stonden deze huizen dus buiten de verdedigingsgordel. De bewoners hadden het geluk dat de vijand Den Haag niet wist te bereiken.

Langs de Bierkade en de Dunne Bierkade stonden veel herbergen en logementen. Tot omstreeks 1900 waren hier nog schitterende trapgevels te bewonderen.

Helaas zijn die in de afgelopen 100 jaar verwijderd, hoewel de meeste oude panden wel bewaard zijn gebleven. Ze geven het eerste deel van de Zuid Singelgracht een mooi historisch uiterlijk. Ieder jaar wordt tegen deze (historische) achtergrond een Grachtenfeest gehouden. De laatste jaren iets minder groot dan voorheen. Hoewel 2004 (in combinatie met het Laakhavenfeest en de Reunie van de Bruine Vloot) weer perfect was en in 2005 het eerste "Jazz'in de Gracht" werd georganiseerd.

Het zou goed zijn voor Den Haag als dit feest in de toekomst nog groter wordt aangepakt, bijvoorbeeld ook bij de Noordwal, Toussaintkade, de Hooigracht en het Smidswater. Dat zijn immers ook nog stukken singel die redelijk historisch zijn. Rondvaartboten (water taxi's) kunnen bezoekers naar de vele schitterende plaatsen brengen. Bij de Noordwal/Veenkade zou een grote historische groente markt gehouden kunnen worden, zoals dat in het begin van de 20e eeuw ook (nog) gebeurde.

Wellicht.... wie weet..... 6 oktober 2013 is er in ieder geval een PureMarkt op de Dunne Bierkade. Een geweldig initiatief.

De Zuid Singelgracht loopt vanaf het Zieke(n) tot aan het Om en Bij.

Meer foto's van de Zuid Singelgracht

 

 
 
 
 
 
Zuidwal

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Gedempte Grachten te Den Haag

Het Zweedse Huis aan het Zieke

Het Spui

Haagse Grachten

eXTReMe Tracker