Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Oude) Centrum
Goutsmits Keurhuys
Binnenhof 6

Architect(en) : Onbekend
Bouwjaar : Circa 1640
Stijl : -

Rijksmonument

Dit pand is gebouwd in de 17e eeuw voor het gilde van de Goud- n Zilversmeden. Dit gilde was het meest welvarende gilde van Den Haag toch valt het gebouwtje bijna niet op. Het is echter een klein pareltje. Vooral de gevelversiering is heel bijzonder.

Bijzonder is k dat er in de tekst op de gevel een fout gemaakt is. Niet in het woord "Gout"  en niet het woord "Huys". Die woorden zijn in oud Nederlands geschreven.

Er staat echter t' Goutsmids Keurhuys en t' had toch echt 't moeten zijn.

Oorspronkelijk stond het pand temidden van andere 17e eeuwse panden. De Ridderzaal werd in de 17e en 18e eeuw omgeven door huizen en bedrijfjes. Tussen de Mauritspoort en de Binnen- of Middenpoort lag bijvoorbeeld tot circa 1915 ook een 'gewone' straat met huizen.

Wie door de Mauritspoort kwam, kwam langs een prachtige Classicistische poort die toegang gaf tot "het Helletje", de binnenplaats van de oude Raad van State.

 

cen010o.jpg (224819 bytes)


Om bij het Goutsmits Keurhuys te komen moest je door de Spuipoort en de Hofpoort. Alleen de Stadhouder mocht gebruik maken van de Stadhouderspoort aan de Buitenhofzijde.

Vrijwel alle oude panden zijn tussen 1860 en 1915 vervangen door nieuwbouw in historische stijl of er keerde niets meer voor terug.

Het Keurhuys der Goud en Zilversmeden (binnenhof 6) is als enige 17e eeuwse gebouw aan deze kant van de Ridderzaal (rechtsachter) overgebleven. Binnenhof 4 is iets jonger. Dat is in 1779 gebouwd. 

Het wordt thans gebruikt door de Tweede Kamer, net als de 20e eeuwse gebouwen die er omheen staan.