Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Frederikstraat

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Zie ook de hoofdstukken :

Den Haag 09juli421n.jpg (263474 bytes)

De Frederikstraat is begin 2009 opnieuw ingericht. De stoepen zijn breder geworden en er zijn klassieke lantaarns geplaatst.

De Frederikstraat was altijd al een gezellige winkelstraat die, in het verlengde van de Denneweg, voorbij de Noord Singelgracht begint en doorloopt naar de Javastraatdhc399z.jpg (92538 bytes)

In de 17e en 18e eeuw sprak men van de "Achter Denneweg", aangezien dit deel van de Denneweg (oorspronkelijk "Duinenweg") buiten de Singelgracht kwam te liggen. De ophaalbrug over het water werd "Dennewegvalbrug" genoemd.

Tot 1974 stond hier de Frederikkazerne. Hoewel men geprobeerd heeft daar een beschermd monument van te maken is de sloper in de jaren '70 van de 20e eeuw toch gekomen. Ook de meeste Hofjes die aan de oostkant van de Frederikstraat lagen zijn verdwenen. Wie goed zoekt vindt er echter nog een paar achter de Frederikstraat. Daar ligt ook Het Repelaerbos.

De Laatste Stadhouder (Willem V) had bepaald dat het water dat daar lag nooit gedempt mocht worden en het bosje er omheen moest blijven bestaan. Het water is in de 19e eeuw toch verdwenen (omstreeks 1840), maar het bos bestaat nog steeds.

Aan de Westkant van de Frederikstraat is de (vroeg 19e eeuwse) gevelrij gelukkig nog grotendeels in originele staat. Er staan enkele mooie gebouwen.

Men kan in deze straat heel goed zien waarom de saaie nieuwbouw van de jaren '60 en '70 zo slecht is geweest voor de stad (steden), maar men kan er ook zien dat de manier van historiserend bouwen van de 21e eeuw bewijst dat nieuw helemaal niet saai hoeft te zijn !

In deze straat vindt u leuke winkels en gezellige (goede) restaurantjes.

Vanaf maart a.s. kunt u een bezoek aan de Frederikstraat weer combineren met een Boottocht over de Hooigracht, Koninginnegracht en Het Kanaal (zie www.willemsvaart.nl)