Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

" De Fred "
Frederik Hendriklaan

Statenkwartier

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

 

 


Den Haag  

 

Deze prachtige winkelstraat, genoemd naar een belangrijke Stadhouder (één van de zonen van Willem van Oranje), ligt in het hart van het Staten- en Geuzenkwartier. De Frederik Hendriklaan wordt in Den Haag "De Fred" genoemd. De straat is eind 2012 (terecht) uitgeroepen tot Meest Sfeervolle winkelstraat van Nederland.

De laan kent nog vele prachtige panden. Sommige daarvan doen eerder aan een grote binnenstad (bijvoorbeeld die van Amsterdam) denken dan aan een 19e eeuwse buitenwijk. Het is alsof men hier rond 1900 een compleet nieuw stadscentrum heeft willen doen verrijzen. Het zijn die schitterende gebouwen die sterk bijdragen aan de warmte en gezelligheid van deze winkelstraat.

Hier vindt u vele bekroonde winkels (speciaalzaken) en een ongekend aantal gezellige terrasjes bij goede horeca (restaurants, café's en lunchrooms).  

 

Aan het begin van de laan ligt een mooi plantsoen dat Fredrik Hendrikplein heet, vrijwel aan het einde van de laan ligt een ander plantsoen dat Statenplein heet. Door hun groene karakter lijken deze pleinen (net als het vlakbij gelegen Sweelinckplein) niet op de beroemde pleinen van de binnenstad. Ze ademen echter de sfeer van "Het Plein" achter het Binnenhof zoals Frederik Hendrik dat voor ogen had. Groen, open en heel voornaam. Daarmee doen ze hun naam '-plein' toch eer aan.

Het zou mooi zijn als hier wat meer 19e eeuws straatmeubilair geplaatst wordt. De straat verdient het om gekoesterd te worden.

Het is daarbij goed om te zien dat boekhandel Paagman in 2014 de "reclameborden" boven de ingang heeft vervangen door "naamplaten" met fraai siermetaal. Bovendien zijn (en worden) de luifels uit 1976, die niet pasten in het straatbeeld verwijderd in 2014/2015.