Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Westeinde

Bouwstijlen in Den Haag
Architectual styles in The Hague

Empire

Empire (spreek uit em-pie-re, met de nadruk op "pie") is een stijl die ontstaan is aan het begin van de 19e eeuw (omstreeks 1804). Het was Lodewijk, de broer van Napoleon Bonaparte, die deze stijl 'ontwikkelde'. Zijn wensen werden door Architecten in Nederland en Frankrijk uitgevoerd. De stijl is verwand aan de Lodewijkstijlen, maar wel soberder. Naast gebouwen vind men deze stijl vooral terug in de meubels die tijdens de laatste jaren van het Franse Rijk gebouwd zijn.

De strakke lijnen en de verfijnde detaillering van de rationele, vroeg negentiende-eeuwse ontwerpen vormden een mooie aanvulling op de nadrukkelijke statigheid daarvan. Classicisme en het Empire hebben een gemeenschappelijke inspiratiebron: de Oudheid.

In de Napoleontische tijd werd daaronder niet langer alleen de Griekse en Romeinse beschaving verstaan, maar ook de toen net herontdekte antieke cultuur van Egypte. Vandaar dat tussen de tekenachtige palmetten, guirlandes en acanthusbladeren ook sfinxen als siermotief opduiken.

Op Empire volgde de Neo-Gotiek.

Lange Voorhout
 

 

  • Juffrouw Ida straat 11
Oude Stad Nieuwe Stad Mooie Stad Verdwenen Stad Groene Stad Grachten