Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Regentesseplein
(en omgeving)

De geschiedenis van Nederland als onafhankelijk Koninkrijk begint met Willem I, die in 1813 werd gekroond als koning van een verenigd Nederland Ťn BelgiŽ. Willem I was tevens Groot Hertog van Luxemburg.

Dit gebeurde na de overwinning van de geallieerden (Rusland, Pruisen, Nederland en Engeland) op Napoleon. De overwinnaars vonden dat Frankrijk niet meer in staat mocht zijn om naar het Westen op te rukken en besloten werd om de Noordelijke en Zuiderlijke Nederlanden samen te voegen.

 

Nog tijdens het bewind van de eerste Koning van de Verenigde Noordelijke en Zuiderlijke Nederlanden werd BelgiŽ -na een korte strijd- een onafhankelijk land.

Willem I bleef koning van Nederland en Groot Hertog van Luxemburg. Na hem regeerden zijn zoon (Willem II) en daarna zijn kleinzoon, Willem III.

Toen Willem III  in 1890 kwam te overlijden was er geen echter geen mannelijke troonsopvolger (de zoons van Willem III, Willem & Alexander waren vroegtijdig overleden) en in de grondwet van zowel Luxemburg als Nederland stond dat alleen mannen staatshoofd konden zijn.

Luxemburg besloot een ander (mannelijk) lid van de Nassau-familie op de troon te zetten. In Nederland werd de grondwet aangepast, zodat de dochter van Willem III (Wilhemina) koningin kon worden. Zij was in 1890 echter nog te jong om de troon te bestijgen. Daarom trad de echtgenote van Willem III, Emma, op als Regentes voor haar dochter.

Een nieuw plein (Weimarstraat, Regentesselaan) werd in het begin van de 20e eeuw naar deze Regentes genoemd. Er staat een obelisk ter nagedachtenis aan Koningin Emma (onthuld in september 1905).

De Weimarstraat (genoemd naar de Hertog van Saxen Weimar) en het Regentesseplein zijn op 31 oktober 2001 bezocht door Kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde (Maxima).