Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
 

Het (Mooie) Centrum van Den Haag

De Oude Ambachtsschool
Nieuwe Haven

Architect(en) :
Bouwjaar : 19e eeuw.
Stijl : Neo-Renaissance

 

 

Deze voormalige school ligt aan de (gedempte) Nieuwe Haven.

Een school is het al vele jaren niet meer. Het gebouw stond leeg en leek in aanmerking te gaan komen voor sloop. Vooral het dak was er slecht aan toe.

Van sloop is echter geen sprake. Tussen 1999 en 2002 hebben herstelwerkzaamheden plaatsgevonden. De gevels en het monumentale trappenhuis zijn blijven staan.

Achter de voormalige school is (wel) nieuwbouw opgetrokken, maar een groot deel van de oude school is gelukkig behouden, nu met een woonfunctie.

 

dha515z.jpg (100777 bytes)

 

De oude trapgevels aan de kant van de Verdedigingssingel (Uilebomen) bleken niet meer te restaureren. In de zomer van 2001 zijn er daarom geheel nieuwe trapgevels aangebracht. De stenen moesten speciaal gemaakt worden om ze bij de rest van het pand te laten passen. Dat was zeer kostbaar en de opdrachtgever had dus voor een veel goedkopere oplossing kunnen kiezen. Gelukkig is dat niet gedaan en het resultaat is werkelijk schitterend !

Wellicht dat de Nieuwe Haven gracht ooit ook weer open gaat. 

In 2006 is men langs de kade tegenover de voormalige school begonnen aan een bijzondere nieuwbouwproject. Architect Rob Krier heeft voor de oomsluiterskade, mooie plannen gemaakt (zie Rivierenbuurt).