Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Het Huygenspark
en de HuygensstraatGeschiedenis

Het Huygenspark is genoemd naar de beroemde Dichter/ Staatsman / Architect Constantijn Huygens. Hij was tevens vader van de (wereldberoemde) Christiaan Huygens.

Christiaan Huygens was een Haagse astronoom uit de 17e eeuw
(29 april 1629 - 8 juli 1695).

Constantijn Huygens (1596-1687) was één van de belangrijkste personen voor de Nederlandse Republiek. Hij had veel invloed aan het hof van de Oranjes.

Constantijn was diplomaat en dichter. Hij heeft Kasteel Hofwijck laten bouwen in Voorburg.

Tussen 1624 en 1627 woonde hij aan het Lange Voorhout, een straat waar hij beroemde gedichten over schreef. Daarna verhuisde hij naar de Lange Houtstraat en vervolgens (1637) naar het Plein.

Maart 2005
 

 

Langs de Scheveningse weg staat een standbeeld voor Constantijn Huygens. Hij is de 'architect' geweest van deze lange, rechte, verharde weg tussen Scheveningen en Den Haag.

Hoewel Den Haag zelf nooit stadsmuren heeft gehad, werden langs de Scheveningse weg wel wallen opgeworpen.

Op die manier werd de veiligheid van de reizigers gegarandeerd. Vlak buiten de Verdedigingsgracht van Den Haag stond de Huygenspoort. Een ieder die gebruik wilde maken van de Scheveningseweg moest door deze poort heen.

Deze poort bestaat nog steeds, maar is omstreeks 1924 verplaatst (Kerkhoflaan).

Christiaan Huygens heeft tijdens zijn leven veel reizen gemaakt en daarbij veel Europese (hoofd) steden bezocht. Hij is de uitvinder van de slingerklok. Hij verbeterde de telescoop en ontdekte in Den Haag de grootste maan van de planeet Saturnes, Titan.

Titan is de enige maan in het zonnestelsel met een dikke atmosfeer, daaronder liggen waarschijnlijk oceanen van Methaan. Dat heeft Christiaan Huygens nooit geweten, maar begin 2005 is een kleine robot met de naam "Huygens" afgedaald door het wolkendek van Titan en heeft deze bijzondere maan, met rivieren (vloeibaar Methaan, geen water. Het is er -180 celcius) toen voor de eerste keer gefotografeerd.

Huygenspark

Constantijn Huygens / Scheveningse weg

In 1695 overleed Christiaan Huygens in een huis aan het Haagse Noordeinde

Contantijn is beroemd in Nederland, maar zijn zoon Christiaan Huygens is 'met stip' de beroemdste Hagenaar aller tijden. Er zijn vele homepages over hem gemaakt (in alle talen).

Helaas is het schitterende Classicistische huis van Constantijn Huygens in 1875 afgebroken. Het stond op het Plein

Het Kasteeltje van Huygens vlak bij Voorburg bestaat nog wel en er is een klein museum in gevestigd.

Het Haagse Huygenspark is niet erg groot. Het is eigenlijk een groot plein. De rand aan de Centrumzijde was in de 17e eeuw de grens van de bebouwing. Hier bouwde men dus al heel snel voorbij de Verdedigingsgracht. De straat heette tussen 1650 en het eind van de 19e eeuw "Bogt van Guinea" en liep achter het Leprozenhuis langs.

Het Leprozenhuis lag buiten de Singelgracht. Het is al lang geleden afgebroken, maar de naam Zieken herinnert er nog aan.

Nadat eind 19e eeuw een gruwelijke moord was gepleegd aan de Bogt van Guinea besloot men de naam van de straat te veranderen (!) Gekozen werd voor Huygenspark.

Het Huygenspark is vanaf 2001/2002 grondig opgeknapt. De bestrating is vernieuwd en het groen is bijgewerkt. Ook heeft men er mooie klassieke lantaarns neer gezet.

Om het grote plein staan enkele mooie oude panden. Enkele daarvan zijn veel ouder dan de naam Huygenspark.

De panden zijn stuk voor stuk gerenoveerd. Enkele van die panden werden tot 2002 door een autoverhuurbedrijf gebruikt. Daar is sinds eind 2004 niets meer van te zien. De laatste huizen die nu, begin 2005, nog worden opgeknapt waren er zo slecht aan toe dat men ze in feite heeft moeten afbreken en herbouwen.

Het is goed om te zien hoe de panden, die er allemaal erg slecht bij stonden, er nu weer als 'nieuw' uit zien.

Tevens vindt men aan het Huygenspark stijlvolle nieuwbouw van de Belgische Architect Charles Vandenhove. Deze man is ook bekend van enkele nieuwbouw (woon/kantoor) projecten in de omgeving van diverse NS Stations (Hollands Spoor in Den Haag, Centraal Station Den Bosch, Centraal Station Breda. Ook in andere landen heeft hij meesterwerken neer laten zetten).

Ook te vinden aan het Huygenspark is een klein vergeten monumentje uit 1934. De architect was de beroemde Berlage. U ziet het hier rechtsonder op de foto.

Het pand is ooit een drukkerij geweest. Het is in 2002 opgeknapt en er zijn appartementen in gekomen (met dank aan Ellen).

 

Berlage