Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Oude) Centrum
RESTAURANT 't GOUDE HOOFT
Oorspronkelijk uit 1423

Gedeeltelijke herbouw
Architect(en) : Pieter Post
Bouwjaar : 1660
Stijl : Classicisme

2e Herbouw
Architect(en) : F. Warners
Bouwjaar : 1934
Stijl : Delftse School

Rijksmonument
Reflectie (Snoeptrommel)

 

In 1423 werd Stadsherberg 't Goude Hooft geopend. In 1666 werd het verbouwd en uitgebreid.

Omstreeks 1920

Verbouwingen tussen 1666 en 1934 deden het gebouw geen goed. In de jaren '30 van de vorige eeuw kon men niet anders dan het pand tot de grond toe afbreken en vervolgens weer opbouwen. Dit nadat de Gemeente het pand al van de monumentenlijst had afgehaald omdat men het wilde slopen ten behoeve van het toenemende autoverkeer.

Het is (de firma) Heineken geweest die het pand vervolgens opkocht en na sloop liet herbouwen.

Het restaurant is sinds die tijd niet langer wit van kleur en het is tevens breder geworden (waar zich voorheen 5 ramen aan de voorkant bevonden, zijn er nu 6). Binnen in het restaurant hangt nog een sfeer van langvervlogen tijden. Het eten is er fantastisch !!!

In Restaurant Het Goude Hooft is nog een (jaren '30 van de 20e eeuw) wandschildering aanwezig. Op die wandschildering is te zien hoe Amalia van Solms opdracht geeft tot de bouw van de Oranjezaal (Paleis Huis Ten Bosch). Rechtsboven is bovendien de handtekening van de beroemde 17e eeuwse architect Pieter Post zichtbaar. Boven de  wandschildering hangen de wapens van de 7 (verenigde) ProvinciŽn die samen de Republiek vormden.

't Goude Hooft is gelegen bij de Grote Kerk en het oude Stadhuis.

Recht tegenover het Restaurant is in de jaren '90 van de 20e eeuw een nieuw bouwwerk verrezen dat zeer goed past in deze buurt.  In dat gebouw, de zogenaamde "Snoeptrommel", bevinden zich onder andere enkele kledingwinkels. Naast het restaurant komen appartementen. Helaas lijken die qua stijl minder 'passend' te gaan worden. Alles is echter beter dan de betonnen kolossen die hier 30 jaar lang hebben gestaan.

In 2012 heeft het Goude Hooft nieuwe eigenaren gekregen.  Het is er na een lange verbouwing nog mooier en nog sfeervoller geworden (historisch verantwoord gemoderniseerd). Er komen nog kamers waar overnacht kan worden (2013) en de oude 15e eeuwse kelders hebben ook een publiek-toegankelijke functie gekregen. Het is al bijna 590 jaar de moeite waard om bij het Goude Hooft even een moment van rust in te lassen en er iets te eten en te drinken..

Vanuit Haagsche Lounch