Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
08mrt032x.jpg (48596 bytes)

Het (oude) Centrum
De Oude Zaal, of Rolzaal

Architect(en) : Onbekend
Bouwjaar : Begin 13e eeuw.

Laatste grote verbouwing : eind 19e eeuw
Stijl : -

Rijksmonument

08mrt027x.jpg (96800 bytes)

 

 

De "Oude Zaal" is ouder dan de Ridderzaal. Hij ligt (dwars) achter die Ridderzaal en men kan hem bereiken via een trap. Ligt de vloer van de Ridderzaal al meer dan een meter boven het straatniveau, de Rolzaal ligt nog een flink stuk hoger.

Deze zaal is gemaakt in de tijd van Roomskoning-Graaf Willem II, de vader van Floris V. Het was onderdeel van zijn paleis.  

Vele eeuwen later, in 1511 werd hij ingericht als vergaderruimte voor het Bourgondische hof en er werd (tot in de 19e eeuw) rechtgesproken. In die tijd kreeg de zaal de naam Rolzaal.

In de Rolzaal werden in de 16 eeuw de eerste "Ketters" ('besmet met de secte Lutheriane') berecht. Ook Van Oldenbarneveld heeft hier aan het begin van de 17e eeuw de doodstraf tegen zich horen uitspreken.

De zaal is niet toegankelijk voor publiek. Hij wordt gebruikt voor bijzondere  vergaderingen / bijeenkomsten. In 2005 heeft President Poetin (Rusland) er de pers te woord gestaan aan het eind van zijn bezoek aan Nederland.

Zelf heb ik de zaal 2 keer mogen bekijken (tijdens TV opnames). Het is heel bijzonder om in de stad waar je geboren en getogen bent in een ruimte te staan die al bijna 800 jaar oud is.

Het is alleen daarom al een indrukwekkende ruimte, hoewel er tot in de 19e eeuw enkele flinke verbouwingen hebben plaatsgevonden. De omvang van de zaal is echter niet gewijzigd. Men ziet ongeveer wat graaf Willem II 760 jaar geleden heeft gezien als hij daar was. Dat is eigenlijk heel bijzonder in een land, in een stad, in een gebied waar sinds de 13e eeuw natuurlijk heel veel veranderd is.

De oorspronkelijke zaal was in de 18e eeuw echter ernstig vervallen. Omstreeks 1757 is het complete plafond naar beneden gekomen en dat had men daarna niet echt fraai hersteld. In 1808 (Franse overheersing) betonden plannen om het hele gebouw af te breken. Dat is gelukkig niet gebeurd.

Rijksarchitect Peters heeft eind 19e eeuw aan de hand van historische prenten een reconstructie gemaakt van de vermoedelijke middeleeuwse situatie.

In de (fraaie) schouw hangen diverse wapenschilden, met onder andere het wapen van Rooms Koning Willem II (dubbele adelaar).

Onder de Rolzaal  bevinden zich grote kelders. Deze zijn waarschijnlijk nog ouder dan de Oude Zaal en sinds de 13e eeuw amper aangepast.Naast de Rolzaal liggen de voormalige woon- en slaapvertrekken van graven en gravinnen.Door ramen in de zijvleugel kan men de gang met de deuren naar die vertrekken zien liggen.

08mrt033x.jpg (213696 bytes)

 

Ridderzaal

Spuipoort (afgebroken)

eXTReMe Tracker