Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten : Buitenom
Zuid West Binnensingel
Versie van : 08-10-12


Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht"

De Houtzager van G. Brouwer

 

Het Buitenom maakt deel uit van de grachtengordel die in opdracht van Prins Maurits tussen 1613-1619 werd gegraven. Het Buitenom is een kade die aan de centrumzijde van de Houtzagerssingel (vroeger Zuid West Singelgracht genoemd) ligt.

Tot aan het eind van de 19e eeuw was dit de grens van Den Haag. Verder van het Binnenhof kon je binnen de Singelgracht van Den Haag bijna niet wonen.

Een beroemde bewoner van het Buitenom was Multatuli, hij woonde hier van 1869 tot 1875. Zijn huis is ondertussen afgebroken.

Aan het water vindt men nog wel het in 1876 gebouwde "Huis van Barmhartigheid". Het was een opvanghuis voor 'half wezen' (kinderen waarvan één van de ouders was overleden). In de volksmond werd het het 'Bruine Bonen huis' genoemd, aangezien de half wezen uniforme bruine kleding moesten dragen.

Op de hoek van het Buitenom en de Lijnbaan stond een papiermolen ("de Ooievaer") en verder stonden er typisch Haagse Grachtenwoningen (veel hofjes) en een meubel fabriek (Hollandia, van de familie Pander).

De molen aan het eind van de kade is afgebroken en ook de fabriek aan het begin van het Buitenom sloot haar deuren. Er bestonden sloopplannen voor het fabriekscomplex van "Pander", maar particulier initiatief heeft dit kunnen voorkomen. In de voormalige fabrieksgebouwen bevinden zich nu woningen. Je kunt er komen door twee poorten en een steegje. Deze route heet "Binnendoor".

In de periode 1999 / 2004 is hard gewerkt aan het opknappen van enkele oude panden aan het Buitenom. In 1974 was men nog van plan al deze huizen te slopen. In 1990 begon men daarmee in de buurt van de Vaillantbrug. Eeuwig zonde natuurlijk, ook het woonhuis huis van de beroemde schrijver Multatuli (Max Havelaar) ging tegen de vlakte.

Het betekende wel een ommekeer. Krakers namen bezit van andere panden langs de gracht en het is mede aan die jongens en meiden te danken dat de gracht erger leed bespaard is gebleven.

In 1999 kocht Stadsherstel de oude panden aan het Buitenom en dankzij de herstelwerkzaamheden van die stichting heeft de gracht haar geweldige (19e eeuwse) uitstraling weten te behouden.

De gemeente heeft onderzocht of de Brouwersgracht heropend kan worden. Er is gekozen om die gracht dicht te laten. Helaas.

Het is al een mooi stuk Den Haag, omdat ook de zijstraat Hoge zand is opgeknapt en de in 1997 achter de Hof der Hesperiden huizen één van de mooiste nieuwbouwprojecten van de stad is. Heropening van de Brouwersgracht zou het hele gebied goed hebben gedaan en economisch een stimulans zijn geweest voor de gehele buurt..

In 2007/2008 is het Buitenom opgeknapt. Het is prachtig geworden !!

Hieronder enkele foto's uit 2008 en daaronder nog wat foto's van de de periode 2002 / 2005.

 

08ap027x.jpg (64655 bytes) 08ap030x.jpg (69745 bytes)
dhc241x.jpg (78380 bytes)

Zie ook : Verdwenen Buitenom
Gebouw van de Duinwaterleiding

Pander fabriek

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Gedempte Grachten te Den Haag

Het Zweedse Huis aan het Zieke

Het Spui

Haagse Grachten