Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Oude Bruggen

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Maliebrug

Zie ook de hoofdstukken :

Houtrustbrug
Net als veel andere Nederlandse steden heeft Den Haag veel te maken met water, maar anders dan bij veel andere steden betreft het hier geen rivier (hoewel de Laak een klein riviertje is).

Water en Den Haag, daarbij denk je aan : De Noordzee, De Hofvijver, Singelgracht de brede kanalen naar Scheveningen en natuurlijk de Haagse Beek.

Er zijn er in Den Haag géén lange -indrukwekkende- bruggen zoals in steden die wel aan (brede) rivieren liggen (Kampen, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam).

De meest indrukwekkende brug van Den Haag is wellicht de Houtrustbrug over het Verversingskanaal.

Den Haag heeft in het verleden veel en vooral hele mooie, korte bruggen gehad. Ze lagen over de vele grachten in het centrum. Vooral over de Prinsegracht en het Spui lagen schitterende exemplaren.

Om nu nog een indruk te krijgen hoe die verdwenen Haagse bruggen er uit zagen kan men het best naar Alkmaar gaan. Die Noord Hollandse stad is wat zuiniger geweest op zijn grachten en bruggen.

Voor foto's van de Haagse bruggen die er niet meer zijn is er het hoofdstuk "Verdwenen Haagse Bruggen".

Toen veel van de Haagse binnengrachten gedempt werden, verdwenen ook de vele prachtige bruggen.

De Haagse Singelgracht bestaat nog wel, maar de mooie bruggen die over dat water hebben gelegen waren ophaalbruggen en die zijn allemaal vervangen door minder indrukwekkende nieuwbouw (t.b.v. het verkeer).   Dit was niet alleen in Den Haag het geval, ook in andere steden zijn veel boog- en ophaalbruggen verdwenen.

Een stad als Amsterdam heeft er (na de Tweede Wereldoorlog)   echter voor gekozen om veel plaatbruggen weer te vervangen door boogbruggen.

Hoofdstukken over de oude Haagse bruggen die zijn overbleven ziet u hieronder.

 

De Maliebrug

Maliebrug Een fraaie boogbrug over het Smidswater tussen het centrum en de oude Joodse Buurt.
De brug is herbouwd in 1972 (oorspronkelijk circa 1705).

Zie hoofdstukken  :

 

De boogbruggen van Sorgvliet

In het park Sorgvliet, tussen het Haagse oude centrum en Scheveningen bevinden zich nog drie oude bruggen over de Haagse Beek.

Zie Hoofdstuk:

 

Verdwenen Haagse Bruggen

Spui Met het dempen van veel Haagse Grachten verdwenen ook veel fraaie bruggen. Wat rest zijn straatnamen en oude foto's.

Zie de Hoofdstukken :

 

19e en 20e eeuwse bruggen

Eind 19e eeuw, begin 20e eeuw nam het verkeer over land toe en werden de 17e eeuwse ophaalbruggen vervangen door moderne versies. Ook kwamen er vaste bruggen voor verkeer en voetgangers.

Zie de hoofdstukken :

 

Bruggen in andere steden

Alkmaar