Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Wijken
Scheveningen

Belgisch Park
(Hollandsch-Belgisch Park)

Nieuwe Lantaarns

09juli166x.jpg (84505 bytes)

 

Vanaf Eind 19e eeuw werden de wijken Van Stolkpark, (Hollandsch-)Belgisch Park en Duttendel (Klein Zwitserland) aangelegd op de rand van het oude Scheveningen en het 19e eeuwse Den Haag.

Dit was het rechtstreekse gevolg van de bouw van het Badhuis (voorloper Kuhrhaus) en de aanleg van Koninginnegracht en Het Kanaal.

De oorspronkelijke naam was Hollandsch-Belgisch Park. zo genoemd naar de 'Societé Hollando-Belge' ofwel de 'Hollandsch-Belgische Bouwgrondmaatschappij'. Deze bouwgrondmaatschappij beheerde het park, maar heeft het niet gebouwd; dat is aanvankelijk gedaan door de bouwonderneming Fernim & Cie, die tegelijkertijd ook het Kurhaus bouwde. (tekst van Paul Crefcoeur)

Hoewel er gedacht is over de naam "Oranjepark" is in 1899 toch gekozen voor Hollandsch-Belgisch Park, later afgekort tot Belgisch park. Straten hadden in het begin nog geen namen, maar de huizen wel. Post werd geadresseerd aan "achter de Badhuisweg" en dan de naam van de villa.

Beroemde architecten als Liefland en Wesstra hebben hun sporen achter gelaten in deze prachtige wijk.

Men vindt er prachtige huizen in Overgangsstijl (tussen Neo-stijlen en Jugendstil). Omdat de bouw van de huizen tijdens de eerste wereld oorlog even heeft stil gelegen (Nederland neutraal, maar toch een slinkende economie) is er een groot verschil in bouwstijlen te zien.

De eerste villa's werden niet gebouwd voor permanente bewoning, maar voor  verhuur in de zomermaanden.

Veel kunstenaars hebben er eveneens (tijdelijk) gewoond.

Vooral rond het Belgische Plein staan veel prachtige gebouwen.

Het plein ligt niet in het midden van de wijk, maar is wel het punt waar de rest van de wijk in 20 jaar omheen gegroeid is.

De huizen rond (en in de buurt van) het Belgisch Plein lijken qua stijl veel op de gebouwen  die men in het het Statenkwartier, Regentessekwartier en de Archipelbuurt ziet staan (Neo-stijlen, Overgangsstijl en fraaie Jugendstil).

In de wijk stonden tot voor kort lantaarnpalen van het type "Berlage" (ontworpen door P. de Swart die bij Berlage werkte). Ze worden sinds een paar jaar vervangen door de lantaarnpalen van het type "Haagse Paal". Rond 1866 ontworpen bij Enthoven (die Metaalfabriek stond aan de Pletterijkade)

 

09juli450n.jpg (246348 bytes)
Nieuwe Parklaan
Rijslag
Badhuisweg
Badhuisweg

eXTReMe Tracker