Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Het Koninklijke centrum

Paleis Huis ten Bosch

 
Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links


Architect(en) : Pieter Post
(17e eeuw)
Bouwjaar : 1645
Stijl :
Classicisme


Uitbreiding:
in 1732 door
Daniel Marot

Rijksmonument


 

 


Den Haag

Huis ten Bosch is een van de vele Paleizen die Den Haag rijk is (in de 19e eeuw telde Den Haag maar liefst 12 koninklijke woningen). Dit paleis is in 1645 gebouwd in het Haagse Bos. Dit gebeurde op verzoek van prinses Amalia, Gravin van Solms (1602-1675), de echtgenote van de stadhouder Frederik Hendrik. Oorspronkelijk bestond het uit één hoofdgebouw (met twee kleine bijgebouwtjes). Dit oudste gedeelte wordt de "Oranjezaal" genoemd. Twee zijvleugels zijn er later bijgebouwd. Hierin bevinden zich o.a. de Blauwe salon, de Groene salon, de Japanse en de Chineze zaal.

De Oranje zaal wordt als één van de meest belangrijke Classicistische monumenten van Nederland beschouwd. De eerste steen werd in 1645 gelegd door de vrouw van de Winterkoning (de verbannen koning van Bohemen).

In het Haagse Restaurant Het Goude Hooft is een oude wandschildering aanwezig. Op die wandschildering is te zien hoe Amalia van Solms opdracht geeft tot de bouw van de Oranjezaal van Huis Ten Bosch. Rechtsboven is bovendien de handtekening van de beroemde 17e eeuwse architect Pieter Post zichtbaar.

Voor het Paleis stonden tot in de oorlog een paar prachtige standbeelden. Die  zijn voor zover ik kan nagaan in de oorlog, of kort daarna weggehaald. Voordat Wilhelmina Koningin werd stonden ze er niet. Het waren dus geen 17e eeuwse exemplaren.  Het meest linker beeld op het bordes is Willem van Oranje. Dat standbeeld is in 1960 aan de andere kant van het paleis neergezet. De andere standbeelden zijn (voor mij) nog niet helemaal duidelijk. Wellicht Frederik Hendrik vooraan (het donkere beeld) en 3 van zijn broers er achter. Dat kunnen echter ook broers van Willem van Oranje zijn geweest. We gaan proberen het uit te zoeken.


De Oranje Zaal is een eerbetoon aan Prins Frederik Hendrik, die na Willem van Oranje en Maurits de derde Stadhouder was die de strijdkrachten aanvoerde (Schilder: Jacob Jordaens).

Tussen 1649 en 1652 hebben twaalf schilders, waaronder Jordaens, aan de schilderingen in de Oranjezaal gewerkt. Jacob van Campen en Christiaan Huygens gaven leiding aan de schilder- werken. Op de grootste schildering is Frederik Hendrik afgebeeld op zijn zegewagen, als vredestichter van de Tachtigjarige oorlog.

De tekst vlak onder de koepel van de Oranjezaal getuigt van de bewondering en liefde van Amalia van Solms voor haar man.

In 1732 heeft Prins Willem Karel Hendrik Friso, na 1747 stadhouder Willem IV, aan Daniel Marot opdracht gegeven een uitbreiding te ontwerpen. Onder leiding van Marot werden de linker en rechter vleugel van het paleis gebouwd. De stadhouders Willem IV en Willem V hebben in het paleis gewoond.

De Oranjezaal van het paleis is in de periode 1998 - 2001 gerestaureerd, maar niet te bezichtigen.

Het paleis is omgeven door tuinen en een grachtengordel. Deze ring van grachten staat in verbinding met de Haagse Singelgracht.

Een klein gedeelte van de prachtige tuin is open voor het publiek. Daar waar het Haagse Bos onder staatsbosbeheer valt, verzorgen de koninklijke hoveniers zowel de besloten als de vrij toegankelijke paleistuinen.

Mede dankzij de unieke ligging in het duizenden jaren oude Haagse Bos is het één van de mooiste paleizen van Nederland. Het wordt opgeknapt. Terecht. Het kost ook veel minder dan de verbouwing (260.000.000 euro) van het ministerie van VROM (gebouwd rond 1994) en andere (vaak veel minder monumentale) gebouwen van de Rijksoverheid. Gelukkig is er ook niet zo lang gewacht met het opknappen van huis ten Bosch als met het grondig aanpakken van het Binnenhofcomplex. 
 
  

De Geboorte van
Frederik Hendrik

Met zijn moeder in de stoel en de (vermoorde) Willem van Oranje op de achtergrond.

De (half) broers Maurits en Frederik Hendrik

Ook in in het voorjaar van 2016 vaart de Willemsvaart van Paleis Noordeinde naar Paleis Huis ten Bosch (en terug). een unieke tocht van 2 uur. Meer informatie op de site van de Willemsvaart.

eXTReMe Tracker