Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

De mooie stad

Bankaplein
Archipelbuurt

Het Bankaplein is één van de mooiste pleinen van Den Haag.
Rond het Bankaplein bevinden zich enkele schitterende vrijstaande villa's uit 1883-'85. De meeste van deze panden hebben thans een kantoorfunctie.

De (voormalige) woonhuizen zijn gebouwd in neo-renaissance en eclectisistische stijl.

In het midden van het Bankaplein bevindt zich een fraaie fontein.

Van 1881 tot 1922 stond er een nog grotere fontein op het plein, in Italiaanse stijl. De ontwerper was architect H. Wesstra jr., ook bekend van de Haagsche Passage in de Binnenstad, Seinpost (Scheveningen. Gesloopt) en de Dierentuin (gesloopt). Het werk van deze architect kenmerkte zich door het gebruik van fraaie meer dan levensgrote standbeelden en Eclectische invloeden. Toch kon hij ook kleinschaliger werk afleveren. Het Paramaribo hofje is ook van zijn hand.

 

De Fontein was heel bijzonder. Vier dames in klassiek-Griekse dracht droegen ieder een grote schaal. Daarboven stonden kleinere figuren die samen ook één schaal droegen. Een prachtig monument dat omstreeks 1922 werd weggehaald en vervangen door een eenvoudige klok. Volgens bronnen uit die tijd, was hier geen specifieke reden voor. Ik schat in dat er problemen waren met het water (aan- of afvoer) of de kosten. Die fontein is dus verdwenen en dat is erg jammer !

Gedurende de 20e eeuw is regelmatig door de buurt gevraagd om een nieuw monument en sinds 1988 staat er gelukkig weer een fontein op het Bankaplein.

Kleiner dan de originele, maar wel weer met schalen.