Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Raad v/d Rechtspraak
Voormalige Hoofdkantoor van de Nederlandse Handel Maatschappij

Architect(en) : Gebroeders Nieuhuis
Bouwjaar : 1920
Stijl : Neo-Renaissance

Rijksmonument 

 

Bij de Hofvijver ligt het voormalige kantoor van de Nederlandse Handel Maatschappij. Ooit stond op deze plaats een stadskasteel. Dat is circa 1919 afgebroken. Het leek na diverse verbouwingen al niet meer op het middeleeuwse kasteel dat de Heren van Egmond in de Middeleeuwen tegenover de Ridderzaal hadden laten bouwen

In 1919 was het een Cafť Restaurant (Royal). In 1920 moest dat gebouw plaats maken voor nieuwbouw van een zeer bijzondere soort. De Architecten (twee broers, die ook verantwoordelijk zijn geweest voor het Hoofd Kantoor van (thans) Shell) hielden vast aan de Neo-Renaissance in een tijd dat architecten als Berlage al hele andere ideeŽn hadden gekregen over architectuur.

Het pand past ondanks zijn omvang prima in de omgeving.

Het nieuwe gebouw is ťťn van de grootste gebouwen uit de omgeving. Het deed lange tijd dienst als hoofdkantoor van de Nederlandse Handel Maatschappij.

De Nederlandse Handel Maatschappij was bijna 100 jaar eerder, in 1824, opgericht op persoonlijk advies van Koning Willem I. De Nederlandsche Handel-Maatschappij dreef handel op West- en later ook  op Oost-IndiŽ. De Maatschappij is o.a bekend uit het boek van Multatuli "(Max Havelaar) de Koffieveilingen van de Nederlandse Handel Maatschappij".

Hoewel de wereld 'buiten' razendsnel veranderde, KoloniŽn onafhankelijk werden en een wrede wereldoorlog  werd uitgevochten leek de tijd in dit gebouw op de hoek van de Kneuterdijk en de Lange Vijverberg niet voorbij te gaan.

In de tweede helft van de 20e eeuw nam de ABN-AMRO het gebouw in gebruik. Het monumentale karakter bleef ook daarna gelukkig behouden.

In de jaren '90 van de 20e eeuw kwam het monumentale gebouw leeg te staan.  Waar ooit gewerkt werd en waar ooit veel geld werd verdiend, daar werd het vervolgens heel stil. Heel af en toe waren er exposities. In 2002 bijvoorbeeld de tentoonstelling over de Hofvijver en in januari 2002 was er een feestelijke bijeenkomst in verband met het 25 jarig jubileum van de Stichting Stadsherstel Den Haag en Omgeving NV. in het prachtige pand. Ik was uitgenodigd en maakte die middag de foto's die op deze pagina te zien zijn.

In 2003 was het voorbij met de stilte, dat jaar verdween het gebouw achter hoge doeken en begon een grote renovatie. Er werd niet langer geld verdiend, maar geld uitgegeven. De renovatie was in 2005 en het resultaat is verbluffend.

Ik ben er ondertussen al weer een paar keer binnen geweest en men heeft gelukkig veel van de originele elementen bewaard.

Het pand wordt gebruikt door de Raad voor de Rechtspraak.

eXTReMe Tracker