Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Oude) Centrum

Assendelftstraat


Circa 1650

dh732x.jpg (27781 bytes)

 

Den Haag heeft veel mooie oude straten, en één van de mooisten in het oude centrum is de Assendelftstraat. Het is een straatje dat in een 'vergeten' stuk van het centrum ligt. In 2003 is de straat opgeknapt (nieuwe bestrating en lantaarns)


De Assendelftstraat begint bij de Varkensmarkt en loopt door naar het Westeinde. In de 14e eeuw was de Assendelftstraat (samen met de Vleerstraat) de Westgrens van Den Haag. Drie honderd jaar later lag die grens bij de Westermolens (Singelgracht).

De Assendelftstraat dankt haar naam aan de familie Van Assendelft.

Dat was een rijke adelijke familie die vanaf de Middeleeuwen tot in de 17e eeuw in Den Haag heeft gewoond.

Jan (Johan V) van Assendelft (1544-1618), heer van Kralingen, Besoyen, Heinenoord en Albrandswaard; schout van Breda, etc., krijgt een zoon, Gerrit (VII). Deze sterft echter in 1653 zonder mannelijke nageslacht achter te laten en is daarmee de laatste van de mannelijke tak van het geslacht Van Assendelft.


Het Westeinde was tussen 1300 en 1900 een belangrijke  'verkeersader'. Dat kan men zich anno 2001 bijna niet meer voor stellen.

17e eeuw Circa 1900
Hooftshofje

 

Door de Jan Hendrikstraat te creeëren (begin 20e eeuw), waarbij ook enkele prachtige 17e eeuwse Classicistische panden langs de Prinsegracht zijn gesloopt, is dit gebied afgesneden van de rest van het oude centrum.

Het  gebied is relatief onbekend en dus onbemind. Dat laatste betekent dat de (eentonige) nieuwbouw vooral in dit deel van het oude Centrum steeds verder (is) oprukt. Heel jammer !

Het Westeinde en de Assendelftstraat zijn gelukkig nog twee vrijwel ongeschonden diamanten (alleen naast het Hofje staat nieuwbouw. Daar stond ooit een fraaie Katholieke kerk). 

De Assendelftstraat kan zich makkelijk meten met Noordeinde, Lange Voorhout en de Lange Vijverberg.

Op de foto's hierboven ziet men enkele van de prachtige panden. De meeste zijn in de 17e en 18e eeuw gebouwd. Op Assendelftstraat 16 heeft Vincent van Gogh gewoond.

Aan de Assendelfstraat ligt ook een hofje uit 1754. Dit is het Hoofts hofje, gebouwd in opdracht van Agenis Hooft. De (dubbele) binnentuin ligt verscholen achter een bijzondere gevel.

De meeste ramen aan de straatzijde zijn, zoals bij zoveel hofjes het geval is, dichtgemetseld. Dit heeft niets te maken met eventuele sloopplannen uit een grijs verleden, maar met belastingheffing. Huiseigenaren betaalden lang geleden een belasting waarbij de hoogte afhing van het aantal ramen aan de straatzijde. Het duurde niet lang of bij veel Hofjes waren de ramen vervangen door steen. Het Hooftshojfe en het Hofje Van Nieuwkoop zijn hier duidelijke voorbeelden van. 

Aan de Assendelftstraat ligt ook een bijzonder pakhuis uit de 18e eeuw in Lodewijk XIV stijl.

Dat soort pakhuizen zie je verder niet in deze stad. Ook bijzonder is de voormalige Pastorie uit 1812 (neo-classiscime). Hiervan zal ik binnenkort foto's maken/plaatsen. De gevel van het gebouw is in de zomer van 2001 gerestaureerd.

Varkenmarkt

Westeinde