Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Online sinds 1998

E-mail

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Circa 1650

Het (Oude) Centrum

Achterom / Kettingstraat

 

Voor 1910. Achterom / Kapelsbrug
Circa 1910

Midden in het centrum van oud Den Haag ligt het 'Achterom', één van de (laatste echte) steegjes van Den Haag. Hier 'is' op zonnige dagen "Venitiaans licht" te bewonderen (hetzelfde licht dat je in de steegjes van Venetië ziet (en vlak voor een totale zonsverduistering : indirect melkachtig zonlicht)).

Het Achterom bestond al in de vroege middeleeuwen en bevond zich net buiten de muur rond het Buitenhof. Het gewone volk ging niet door de grote  toegangspoort bij het Buitenhof (al rond 1500 afgebroken), maar moest achterom lopen naar de Spuipoort.

Al in 1356 werd gesproken over 'het Achteromme'.

Januari 2005 Februari 2005
Februari 2005

 

Vanaf de Groenmarkt kon men tot het begin van de 20e (!) eeuw slechts op 2 manieren het Binnenhof bereiken. Men kon via de Halstraat òf men liep via het Achterom. Een derde doorgang was de Gevangenpoort, vanaf de Plaats .

Wie het Achterom vanuit de Kettingstraat inloopt kwam tot begin 2003 in een vrij oud gedeelte. Veel panden in dit eerste gedeelte stamden nog uit de 17e en 18e eeuw.

Veel van de gebouwen van voor die tijd zijn er niet meer in Den Haag. De meesten daarvan hebben de 80-jarige oorlog en de eeuwen die volgden niet overleefd en zijn simpelweg vervangen door "nieuwbouw".

In 2003 zijn de meeste oude huizen van het Achterom afgebroken. "Geste" (bekend van Haagse Bluf) heeft echter een copy van deze gebouwen op die plaats laten 'terugzetten'. Het is alsof de panden nooit zijn weggeweest !

Dat gebeurt in de Haagse binnenstad steeds vaker. De oude huizen zijn "op" en kunnen niet meer worden gerestaureerd en worden afgebroken, maar in dezelfde stijl herbouwd. Ook in de omgeving Oude Molstraat, Annastraat is dat gebeurd. Sterker nog, ook foute nieuwbouw die in de 20e eeuw is verrezen wordt thans vaak vervangen door historisch lijkende panden. Het doet de stad goed ! De sfeer komt terug!

dhf504x.jpg (60863 bytes) dh603x.jpg (17966 bytes)

Niet alle oude panden zijn "terug" geboud. Op de hoek van de kruizing Achterom/Kettingstraat staat een modern gebouw (de Baljurk), met daarin nu een Pizzaria (VIP), met buiten en op de begane grond de sfeer van een klassieke pizzaria en op de eerste etage een meer jeugdige inrichting. Heel bijzonder.

Wanneer je door de Passage loopt kom je in een gedeelte van het Achterom waar sloop al (jaren geleden) heeft plaatsgevonden. Alleen aan de rechterkant bevinden zich nog oude pandjes (een heel goed restaurantje bevindt zich in één van die oude gebouwen).

Wanneer men doorloopt eindigt het Achterom thans bij de Hofweg. Er is een poort in het Berlage-gebouw van Meddens (dat men eind 2004 ook is gaan restaureren).

Tot 1910 liep het achterom nog door tot voorbij de Kapelsbrug. Rechts bevonden zich woningen en links een muur van een oude Paleistuin. Men diende door te lopen tot ongeveer het midden van de nieuwe Tweede Kamer, waar zich tot circa 1860 de Spuipoort bevond.

Onder de Kapelsbrug bevonden zich sluizen, wanneer deze geopend werden stroomde het water van de Hofvijver en Hofsingel naar het Spui.

Een gevelsteen van één van de gesloopte panden van het Achterom (het 17e eeuwse huis "In de drie Papegaei") is bewaard gebleven bij het Gemeente Museum te Den Haag.

 

dhf534x.jpg (59384 bytes)