Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Archipelbuurt
( Indische Buurt )

Haagse Wijken

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Zie ook de hoofdstukken :

Laan Copes, hoek Balistraat

Prinsenvinkenpark

 

 

Den Haag

De Archipelbuurt, ook wel Indische buurt genoemd, is tussen 1860 en 1890 aangelegd op het voormalige landgoed Duinweide.

Men vindt er heel veel huizen in de Eclectische en Neo-renaissance stijl, die aan het eind van de 19e eeuw zeer populair waren in Den Haag. Opvallend is ook dat in de jaren 1920 en -'30 enkele (grote) huizen zijn vervangen door   appartement-gebouwen.

In de wijken die tussen Den Haag Centrum en Scheveningen liggen zijn veel voorbeelden te vinden van de Eclectische en Neo-bouwstijl.  Er is ook nieuwbouw in die stijl in de Paramaribostraat.

In de Tweede Wereldoorlog zijn er bommen op de wijk gevallen, waardoor bijvoorbeeld in de Riouwstraat veel gebouwen zijn beschadigd.

De Archipelbuurt is -wat mij betreft- één van de mooiste (woon)wijken van Den Haag.

Samen met het (eveneens grotendeels met Neo-bouwstijlen gezegende) Statenkwartier, Benoordenhout, Zeeheldenkwartier, Regentessekwartier en Duinoord.

De Archipelbuurt grenst aan drie andere (prachtige) 19e eeuwse wijken :  Zeeheldenkwartier, Het Willemspark (Mesdagkwartier) en het Benoordenhout. Daarnaast grenst de buurt aan drie grote 'groen' gebieden (Westbroekpark, Scheveningse Bosjes en Zorgvliet).

Bijzonder mooi zijn de oude gebouwen rond het Bankaplein, het Prinsevinkenpark en de gebouwen op het Rooms Katholieke kerkhof (bij de voormalige tolpoorten). Ook het wereldberoemde Vredespaleis ligt in de Archipelbuurt.

Prinsevinkenpark

De straten in de Archipelbuurt zijn de Atjehstraat, Balistraat, Bankaplein, Bankastraat, Batjanstraat, Billitonstraat, Bonistraat, Borneostraat, Celebesstraat, Curaçaostraat, Delistraat, Javastraat, Laan Copes van Cattenburg, Lombokstraat, Madrastraat, Malakkastraat, Nassauplein, Nassaustraat, Paramaribostraat, Riouwstraat, Sumatrastraat, Soendrastraat, Surinamestraat, Timorstraat (en Koninginnegracht)

Het Nassauplein was oorspronkelijk een "gracht" (Haagse Beek). De Haagse Beek stroomt ook onder het brede deel van de Bankastraat. De waterweg werd omstreeks 1883 overkluisd.

Wat mij betreft mag het water weer zichtbaarworden, dan komen de panden ook weer beter tot hun recht. Waar vroeger de Alexanderkazerne stond zijn nog enkele "grachten" te vinden. Ook dat zijn uitlopers van 'de Haragha', de Haagse Beek.

Balistraat - april 2010