Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Anna Paulownaplein
(tussen Willemspark en Zeeheldenkwartier) 

Het Anna Paulownaplein is door de bescheiden schaal, de prachtige panden, de oude bomen en de terrasjes (in lente en zomer) één van de mooiste pleinen van de stad. Het ligt vlakbij het oude centrum en het Vredespaleis, tussen Panorama Mesdag en Museum Mesdag in.

Men spreekt dan ook wel van het Mesdagkwartier.

Ondanks het feit dat het er gelukkig steeds drukker wordt, zullen (te) weinig toeristen er ooit komen. Dat is eigenlijk heel jammer.

Het is een plein met Zuid Europese uitstraling en er zijn een paar leuke winkels en horeca-gelegenheden.

Den Haag was altijd al een stad van pleinen en is de laatste jaren ook echt een terrasjesstad aan het worden.

Er is een compacte  "Pleinen-Ketting" met een paar grote pleinen op een rij en er is daarnaast een uitgestrekte "Pleinen-Ketting" met kleine pleinen (ook achter elkaar gelegen).

De compacte "pleinenketting" bestaat uit :


De uitgestrekte "pleinenketting" bestaat uit enkele 19e eeuwse pleinen, te weten :

Het Anna Paulownaplein is genoemd naar Prinses Anna Paulowna (1795-1865), de echtgenote van Koning Willem II.

Zij bezat de grond waar het Zeeheldenkwartier na haar dood verrees (zie het hoofdstuk over die wijk).

De Russische Kunstenaar Alexander Taratynov (ook bekend van de standbeeldengroep "Nachtwacht" die in 2005 op het Noordeinde te zien was) maakte eind jaren '90 een fraai standbeeld van de prinses. Ze zit al meer dan 10 jaar op een bankje onder een paar fraaie bomen.

Achter het standbeeld staan enkele huizen van de beroemde architect Bosboom, ze werden kort voor 1900 in opdracht van E. Beekman gebouwd en waren uniek in die tijd, want er was niet alleen een ingang voor de winkels, maar daarnaast een aparte deur voor de woningen boven de winkels. Dat was nieuw in die tijd. Tot die tijd moest je door een winkel heen om een huis te bereiken.

Bosboom is ook de architect geweest van het woonhuis van E. Beekman (Hooigracht 9), de winkel van Beekman (het latere Filmhuis / nu 'Loft Interieur' aan de Denneweg) en het daarachter gelegen pakhuis (thans Pepijn).

Allemaal panden met Jugendstil invloeden. Dat geldt ook voor het rijtje huizen aan het Anna Paulownaplein. De overige panden rond het plein zijn Eclectisch. De fraaie 19e eeuwse bouwstijl die in Den Haag waarschijnlijk het meest vertegenwoordigd is.

Hoewel (helaas) veel glas in lood in de jaren '60 en '70 vervangen is door gewoon glas en de torenspits op het hoekpand is verdwenen, zien de kleurrijke panden er verder nog schitterend uit. Een huis ernaast is in 2005 opgeknapt. Na jaren van verwaarlozing staat het er weer prima bij.

Het bijzondere is dat dit plein niet verdiept is aangelegd, maar (de) twee helften juist enkele centimeters boven het straatniveau liggen.

Wie Den Haag bezoekt kan dit pleintje eigenlijk niet links laten liggen.

Wellicht vraagt u zich nu af waar Den Haag dit juweeltje heeft verstopt ! Het ligt net buiten de Singelsgracht..

Trams stoppen er niet meer (de stoomtram reed vroeger door de Anna Paulownastraat !), HTM bussen evenmin. Daardoor heeft het de rust kunnen bewaren.

U wandelt (bijvoorbeeld) vanuit het Noordeinde over de Scheveningsebrug naar de Zeestraat (u kunt een bezoek brengen aan Panorama Mesdag) en loopt  vervolgens in de richting van het Museum van Communicatie (ook leuk !).

Tegenover het Ambassador Hotel gaat u de Bazarstraat (genoemd naar de Grand Basar, het eerste Warenhuis van Den Haag) in en u bereikt binnen enkele minuten het Anna Paulownaplein.

Vervolgens kunt u na een hapje, een drankje, of gewoon een paar mooie foto's .... door de Anna Paulownastraat naar het Vredespaleis wandelen, of de andere kant op, terug naar de Noord-Singelsgracht, onderweg ziet u het Koninklijk Staldepartement en de Prinsessetuin (paleistuin) achter Paleis Noordeinde en de fraaie Toussaintkade (waar u ook een paar goede restaurantjes kunt vinden !)

Via de Prinsestraat komt u dan weer in de oude binnenstad. Een leuke route met fraaie panden, oude bomen, interessante musea, prima horeca en het hele knusse Anna Paulownaplein. 

Als u slecht ter been bent kunt u ook met de auto in de buurt komen. U parkeert de auto dan op plein 1813. Daar vlakbij stoppen ook tram 1 en de bussen 22 en 24.

eXTReMe Tracker