Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland
Scherminstelling 1280  x  960 pixels

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Bouwstijlen in Den Haag
Architectual styles in The Hague

Art Nouveau
Jugendstil


Apotheek Korte Poten

J. Bosboom
J. Mutters
J. Olthuis

L. Simons
L. de Wolf
Meer Haagse Art Nouveau

Dagelijkse Groenmarkt 33 Haagse Jugendstil / Art Nouveau

Haagse Jugendstil / Art Nouveau

Architect : L. de Wolf
en de Secession beweging

 

 

 

Oude Stad Nieuwe Stad Mooie Stad Verdwenen Stad Groene Stad Grachten

Architect : L.A.H. de Wolf (Lodewijk Antonius Hermanus )
Noordeinde 6
Bouwjaar : 1901

Veel werk van deze architect is verbonden met de (Weense) Secession (of Sezession). Deze bouwstijl wordt onderaan deze pagina beschreven.

Noordeinde nr. 6 heeft echter ook Neogotische elementen. De erker en het balkon zijn heel bijzonder.

In het woonhuis boven de winkel zijn nog bijzondere Art Nouveau elementen aanwezig. De plafonds zijn ook zeer fraai.

Een exacte copy van de gevel staat sinds 2001 in "Haagsche Bluf"


Noordeinde 44-46.
Maison J.A. Krul, Salon de Rafraichissements
Bouwjaar : 190
3

Dit gebouw is één van de betere voorbeelden van de Secession in Nederland. De gevel verdient anno 2014 wel wat aandacht. Schoonmaken is nog het minste wat men kan doen. Het hekwerk is aan het roesten en dat is zonde van zo'n mooi gebouw.

De half ronde erkers zien we wel vaker terugkomen in het werk van deze architect.

De Weense Secession is eind 19e eeuw als stroming binnen de Jugendstil ontstaan. Vooral in Den Haag vinden we er architectonische voorbeelden van. Later ontstonden in Europa ook weer andere vormen van Secession, zoals de Neue Secession [1910] en de Berliner Secession [1919].

Het interieur van dit gebouw (de voormalige salon van Krul) is verdwenen, maar niet helemaal verloren gegaan. Delen van het meubilair bevinden zich thans in het restaurant van het Drenths museum in Assen.

Krul was vooral bekend (beroemd) vanwege het heerlijke gebak.


Plaats 21
Bouwjaar : 1902
Met Neogotische motieven

Deze bijzondere gevel is een typisch voorbeeld van de Haagse architect De Wolf.

Heldere gevelmaterialen, een sterk verticalisme en de geometrische motieven van de Secession in de tableaus en het smeedwerk.


Hoogstraat 9-9a
Bouwjaar : 1904
De architect heeft meerdere gebouwen in Den Haag op zijn naam staan. Hij was één van de belangrijke Haagse Architecten uit het "fin du sičcle" tijdperk. Dit pand van De Wolf is, zoals veel van zijn werken, beďnvloed door de stroming binnen deze sierlijke bouwstijl die men Secession noemt.

Het is als winkel met woonhuis ontworpen. De gevel met bijzondere tegeltableaux en opvallende sculpturen is heel bijzonder.

De Tegel tableaus zijn van Keramiekfabriek (of Plateelbakkerij) Rozenburg die aan het Buitenom stond (lokatie latere belastingkantoor / "Blauwe Aanslag").


Dagelijkse Groenmarkt 33
Bouwjaar : 1910
De hand van De Wolf is ook goed te herkennen in het pand Dagelijkse Groenmarkt 33 / Nieuwstraat 1.

Dit pand is in 1910 gebouwd voor de Firma Lijnkamp. Ook hier is sprake van de Weense Secession. Er is veel gebruik gemaakt van glas, staal en natuursteen.  Hier zat een modemagazijn van de Firma Lijnkamp in. De aannemer was (net als bij de Dagelijkse Groenmarkt 25/26) J.P.L. Lorrie.

In 2005 is het gebouw aan de buitenzijde fraai gerestaureerd.


Kneuterdijk, hoek Hoge Nieuwstraat
Bouwjaar : 1902

Thans is zijn hier fraaie woningen (merendeels voor Expats) in gesitueerd. Op de begane grond is een bloemenzaak. De winkel is door De Wolf ontworpen voor Compagnie Lyonnaise. Het winkel gedeelte heeft een plafond op 4,5m hoogte. Doordat de pui grotendeels van glas is was er overdag voldoende licht binnen.

Dit pand is, zoals alle vroeg 20e eeuwse gebouwen van De Wolf, een duidelijk voorbeeld van de Wiener Secession.

Dagelijkse Groenmarkt 25-26
Bouwjaar : 1906

Één van de voorbeelden van de Weense Secession in Den Haag. De architect, De Wolf, heeft meerdere gebouwen in Den Haag op zijn naam staan. Hij was één van de belangrijke Haagse Architecten uit het "fin du sičcle" tijdperk, en studeerde volgens B. verbrugge tussen 1897 en 1899 in Wenen aan de Akademie der Bildende Kunste. Auteur P. van Dam heeft hier echter tijdens nader onderzoek in 2013 geen bewijzen voor kunnen vinden.

De winkel (Modehuis Schröder") vertoonde overeenkomsten met warenhuis Hermansky te Wenen.

Aannemer was J.P.J Lorrie (vooral bekend van zijn eigen woonhuis Smidswater 26).

Van het oorspronkelijke interieur (Modehuis Schröder)  is niets meer over. Tegenwoordig zit hier gezellige horeca en wie door de poort in het gebouw wandelt komt uit in Haagsche Bluf.

 

Dageljkse Groenmarkt 29 [gesloopt] was óók van de hand van L. de Wolf.

Hij werkte daarbij wederom samen met aannemer Lorrie (bekend van diens woonhuis aan het Smidswater [26] en dan vooral de brievenbus in de vorm van een kat).

In het fraaie pand van De Wolf aan de Dagelijkse Groenmarkt 29 zat vóór de tweede wereldoorlog Café Restaurant Hollandais.

Aan het eind van de 20e eeuw werd het pand gesloopt en vervangen door 'iets' van beton. Begin 21e eeuw is het beton weer verdwenen en hebben Mieke Bosse en Peter Drijver van Scala architecten hier een fraaie gevel in "18e eeuwse stijl" voor in de plaats gezet. Dit is een copy van de gevel die er vóór de bouw van Hollandais stond. Voor de 18e eeuw stonden er twee huizen. In de kelders onder het pand is de structuur van die twee oude pandjes nog aanwezig.

Noordeinde 44 & 46

Plaats 21

dha381bz.jpg (83263 bytes)

Noordeinde 6

Kneuterdijk / Hg. Nieuwstraat

Hoogstraat 9-9a Dagelijkse Groenmarkt 33

 

De Wiener Secession

De Wiener Secession was een vereniging van beeldende kunstenaars (Vereinigung bildener Künstler Oesterreichs (Secession)) in  het Wenen van rond de vorige eeuwwisseling (circa 1900). Het was een afsplitsing ("secessie") van het Wiener Künstlerhaus. De aanhangers van de Wiener Secession veroordeelden het traditionalisme van het Wiener Künstlerhaus. De Wiener Secession liet zich inspireren door soortgelijke bewegingen in Berlijn en in München. Daar waren   eerder secessiebewegingen opgericht.

In Den Haag was (onder andere) De Wolf erg gecharmeerd van deze bouwstijl. Zoals op deze pagina te zien is heeft hij in de Haagse Binnenstad diverse gebouwen ontworpen. Een belangrijke Amerikaanse architect die zich (na 1909) liet beďnvloeden door deze bouwstijl was Frank Lloyd Wright.
Het was deze Amerikaanse architect die op zijn beurt weer van grote invloed was (na 1911) op het werk van H.P. Berlage.

 

eXTReMe Tracker