Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Online sinds 1998

E-mail

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Venestraat 29

Bouwstijlen in Den Haag
Architectual styles in The Hague

Art Nouveau
Jugendstil

Apotheek Korte Poten

J. Bosboom
J. Mutters
J. Olthuis

L. Simons
L. de Wolf
Meer Haagse Art Nouveau

Venestraat 29

Haagse Jugendstil / Art Nouveau

Haagse Jugendstil / Art Nouveau

Dagelijkse Groenmarkt

 

 

Oude Stad Nieuwe Stad Mooie Stad Verdwenen Stad Groene Stad Grachten

Architect : J. Mutters
Venestraat 29
Bouwjaar : 1895
Alleen de buitengevel van dit gebouw was beschermd, daardoor zijn het oorspronkelijke interieur van een woonhuis, winkel met Thearoom vrijwel geheel verloren gegaan. Wat bewaard is gebleven is een deel van het meubilair. Dat is nu terug te vinden in Escher in het Paleis.

De gevel is echter zeer de moeite waard. Één van de oudste voorbeelden van Art Nouveau in Den Haag. Een andere foto van deze fraaie gevel vindt u helemaal bovenaan op deze pagina.


Hoogstraat 30-30a
Bouwjaar : 1897
De gevel boven de winkelpui is prachtig. Wie even de tijd neemt om er naar te kijken ziet steeds weer nieuwe elementen. Zo zijn er kikkers te zien die langs het natuursteen naar beneden kruipen.

Het balkon en de Moors aandoende ramen zijn zeer bijzonder.


Jan van Nassaustraat 35
"Huis Wirtz"
Bouwjaar 1899

Dit huis lijkt een beetje op het (afgebroken) huis dat Mutters voor zichzelf liet bouwen aan de Wassenaarseweg (13). Het werd gebouwd voor de eerste directeur voor hotel Des Indes, de heer F. Wirtz.

Deze vorm van Art Nouveau is afkomstig uit Engeland en wordt daar Liberty Style genoemd.


Jan van Nassaustraat 107
"Huis Blokhuis"
Bouwjaar 1899

Opvallend aan dit gebouw zijn het balkon, de waaiervormige versieringen en de boogvullingen. Mutters heeft zich bij de bouw van dit pand laten inspireren door de Belgische architect P. Hankar. Dit is een goed voorbeeld van Art Nouveau zoals men dat in Brussel tegen kan komen in de omgeving van Av. Louise en in Antwerpen langs de Cogels-Osy Lei.


Korte Poten 7a
Hofstad Apotheek
Bouwjaar Onbekend

Mutters was verantwoordelijk voor het fraaie tegelwerk binnen. Het hele ontwerp van de apotheek was van J.C. Dorsser, van wiems ontwerpershand ook de Grand Bazar de la Paix (Spuistraat) is.


Zie ook : "De Landbouw"
Afgebroken

Hoogstraat 30-30a

 
Buitenhof 20
"Les Deux-Villes"
Bouwjaar : 1904/1906
In de 18e eeuw stond het logement van twee Hollandse Steden (Alkmaar en Enkhuizen) aan de Hofsingel, of Hofspui. Op die plaats werd eind 19e eeuw Hotel de Twee Steden gebouwd (ondertussen vervangen door nieuwbouw [Eerst ABN, nu restaurant Dudok].

De eigenaren van het hotel lieten in 1904 een restaurant op het Buitenhof bouwen, dat eveneens naar dat logement werd genoemd ("Les Deux-Villes"). Het nieuwe gebouw kreeg een rijk versierd interieur, maar ook de gevel is heel bijzonder.

Tegenwoordig is er een Bioscoop op deze lokatie gevestigd en van het oorspronkelijke restaurant staat na een ingrijpende verbouwing eind 20e eeuw, alleen de gevel nog overeind en is een monumentale trap met rijk versierde leuning nog aanwezig.


Voor 1890 ontwierp Mutters gebouwen in de Neo-Renaissance stijl. De gevel van het gebouw hoek Dagelijkse Groenmarkt / Visbanken (Schoolstraat) is daar een prachtig voorbeeld van. Dat werd in 1895 gevolgd door Art Nouveau en na 1908 ging J. Mutters zich meer richten op de Um 1800 Bewegung en het Traditionalisme. Er zijn ook nog enkele gebouwen in die stijlen van Mutters in Den Haag te vinden.

 

  Buitenhof 20

Venestraat 29

Jan van Nassaustraat 35

Jan van Nassaustraat 107

Buitenhof 20

Wassenaarseweg 13 (Afgebroken)

eXTReMe Tracker