Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Online sinds 1998

E-mail

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Bouwstijlen in Den Haag
Architectual styles in The Hague

Art Nouveau
Jugendstil


Apotheek Korte Poten

J. Bosboom
J. Mutters
J. Olthuis

L. Simons
L. de Wolf
Meer Haagse Art Nouveau

Anna Paulownastraat Haagse Jugendstil / Art Nouveau

Haagse Jugendstil / Art Nouveau

Architect
J. Bosboom

 

 

Oude Stad Nieuwe Stad Mooie Stad Verdwenen Stad Groene Stad Grachten

2005 2001

Architect : J. Bosboom
Denneweg 56
Bouwjaar : 1898
Het interieur nog grotendeels in tact. Dit was de toonzaal / winkel van de bewoner Hooistraat 9 (E. Beekman), die het pand ook liet bouwen. In dit pand werd 45.000 kilo ijzer verwerkt. Sinds 2005 is het metaal van de gevel groen.

Achter de voormalige winkel (sinds 2015 een beauty salon) staat het bijbehorende pakhuis (sobere jugendstil) waar spullen werden opgeslagen, dat is nu Theater Pepijn.

Een exacte copy van de gevel staat sinds 2001 in "Haagsche Bluf".  Hier is de gevel wit (zoals de gevel aan de Denneweg een tijdlang is geweest)


Papestraat 28
Bouwjaar : 1898
Architect : J. Bosboom

Bosboom ontwierp ook dit bijzondere pand in de Papestraat in opdracht van een Horlogemaker. Thans zit er een Juwelier in de winkel. Hoewel het gebouw kenmerken heeft van Neo-Renaissance, is het glas in lood Jugendstil.


Hooistraat 9
"Villa Helena"
Bouwjaar : circa 1900
Woonhuis ontworpen voor Meestersmid E. Beekman, wiens initialen [E & B] zichtbaar zijn in het houtsnijwerk onder het puntdak. De villa is genoemd naar de echtgenote van de Meestersmid, Helena Beekman.

De heer Beekman had zijn toonzaal (Denneweg 56) al laten ontwerpen door Bosboom, later werd dat het Filmhuis, nu is het Loft Interieurs. Ook het pakhuis aan de Nieuwe Schoolstraat waar nu theater Pepijn in zit was van Beekman. De gevel van Villa Helena is in 2014 mooi gerenoveerd.


Anno Paulownastraat 73 / 75
Bouwjaar : 1901
Het huis was oorspronkelijk ouder (1870), maar werd in 1901 uitgebreid met een winkel. De voorgevel werd daarbij opnieuw opgebouwd. Prachtige versieringen zijn zichtbaar op de winkelpui.


Kettingstraat 29
De Goede Bron
Bouwjaar : 1903
Wederom een ontwerp van J. Bosboom. Een prachtig pand dat dankzij de kap (ge´nspireerd op de Franse Barok), de vele versieringen/details, de hoogte en de bijzondere schoorsteen zeer opvallend is. Het gebouw is van straat niveau tot dakkapel schitterend om te zien.

Denneweg 56

Hooistraat 9

Kettingstraat 29

Papestraat 28

Anna Paulownastraat 73 / 75 Anna Paulownaplein 10-16
Van Bosboom is ook de voormalige "snoepfabriek" PECO aan de Zoutkeetsingel. Een pand in Neo-Renaissance stijl (1895).

Het  was oorspronkelijk een fabriek voor Stoom- en andere werktuigen van de firma "Spoort en Wijnvoord".

 

 

Anno Paulownaplein 10-16
Bouwjaar : 1899/1900
Vijf woonhuizen met  winkels, ontworpen door Bosboom. De opdrachtgever was E. Beekman die vaker opdrachten aan Bosboom verstrekte.

De gebouwen zijn gebouwd in Overgangsarchitectuur (Neo-Renaissance met veel Art Nouveau details). Een combinatie die in Den Haag veel voorkomt. De gescheiden ingangen voor de woningen en winkels waren in die tijd een nieuwigheid.

 

eXTReMe Tracker