Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

E-mail

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

Het [Oude] Centrum
De korte straten van Buurtschap 2005

 

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Buurtschap 2005

Het oude Den Haag van voor 1900, het Den Haag dat nog grotendeels binnen de verdedigingssingel lag, was opgedeeld in buurten en wijkjes. "Paddemoes" is bijvoorbeeld een bekende naam van zo'n buurt. Eigenlijk was het een beruchte naam, want het was de armste wijk in de 16e en 17e eeuw. De huizen werden vrijwel allemaal  afgebroken in 1648 om plaats te maken voor de Nieuwe Kerk (1649-1656) en de grote tuin die daaromheen lag.

Een andere bekende wijk was 'de Nieuwe Uitleg', waar de Portugese Joden woonden en de Kanongieterij gevestigd was. Deze wijk bestaat nog steeds. De Kanongieterij is helaas gebombardeerd in 1945, maar veel andere gebouwen die omstreeks 1705 gebouwd zijn zijn nog aanwezig.

In 1866 waren er 71 buurten. Enkele namen waren: Goudleerhuisbuurt, Noord St. Jacobsbuurt, Illustere Parelbuurt, Denneweg (of Oostelijke) buurt, Hofspuibuurt, Zuidbierkadebuurt en Herderinne (of Liefdes) buurt.

Ook nu is de binnenstad nog opgedeeld in wijken en buurten. Het Hofkwartier ligt bijvoorbeeld rondom Paleis Noordeinde.

De Nieuwe Uitleg valt nu onder Buurtschap 2005. In de 18e eeuw sprak men van de "Nieuwe- of Noord-Oostelijke buurt".

De grenzen van Buurtschap 2005 zijn de Mauritskade, Prinsessegracht, Korte Voorhout, Toernooiveld, Lange Vijverberg, Kneuterdijk en de Parkstraat

De naam heeft niets te maken met het jaartal 2005, maar met de postcode die in 1971 voor dit gebied gold (nu is dat 2514). In 1971 kreeg het Buurschap haar naam. Het was toen nog een echte woonwijk, met de bijbehorende slager, bakker en groenteboer. Nu wordt de buurt gekenmerkt door veel -kwaliteits- restaurants en antiek- en meubel zaken.

Toch vindt men er ook nog enkele voormalige 18e eeuwse Exploitatie Hofjes. Het is één van de gezelligste buurten van de stad.

Bekende straten zijn het Lange Voorhout, de Denneweg, het Smidswater en de Hooikade. Straten die allemaal al een eigen pagina op deze site hebben gekregen.

Den Haag hanteert ook de naam "Voorhout" voor deze buurt, en die buurt omvat naast 2005 ook het Hofkwartier en de tussengelegen 19e eeuwse straten, zoals de Paleisstraat.

Op deze pagina foto's van de vele korte straatjes in de omgeving van de Denneweg :

De Jagerstraat loopt van de Vos in Tuinstraat naar het Smidswater.
In deze straat vindt men veel oude huizen, waaronder een prachtig pand uit 1625. Het lijkt er op dat zelfs de originele 17e eeuwse voordeur bewaard gebleven is. De Jagerstraat is genoemd naar de 17e eeuwse Herberg "In 't Jagertje"

De Maliestraat is genoemd naar een balspel dat op het Malieveld gespeeld werd. Het was gedurende de gehele 17e eeuw een geliefde sport van Edelen en Vorsten. Het was de voorlopger van Golf en Cricket. De Fransen noemden het "Paille Maille", de Engelsen "Pall Mall" in Holland sprak men eerst van Palmalie, maar later gewoon van het Malie spel.

Op nummer 18 heeft W. Churchill op kamers gewoond.

In de Maliestraat vinden we horeca en winkels. De straat loopt van de Vos in Tuinstraat naar de 18e eeuwse boogbrug over het Smidswater.

De Kazernestraat ligt recht tegenover de Maliestraat en loopt achter Hotel Des Indes langs. Deze straat moet relatief jong zijn. want hij gaat door een deel van Den Haag waar voor 1800 uitgestrekte tuinen lagen. De naam verwijst naar de Oranjekazerne die haar voorpoort aan de Mauritskade had. Deze kazerne is in 1919 afgebrand en de restanten zijn vervolgens gesloopt.
Alleen de naam van deze straat herinnert er nog aan. De Kazernestraat loopt van de Vos in Tuinstraat naar de Parkstraat.

Langs deze straat vindt men heel veel oude Koetshuizen (die bij de huizen van het Lange Voorhout hoorden). De straat is derhalve ouder dan de straatnaam, want enkele van die koetshuizen stonden er al toen de Kazerne nog gebouwd moest worden.

Wat niet veel mensen weten is dat het huidige "restaurant" van Hotel des Indes ook een Koetshuis is geweest. Dat was in de tijd dat Des Indes nog een Paleis was van Baron van Brienen.

Tussen de Kazernestraat en het Lange Voorhout ligt de Kleine Kazernestraat. Er staan bij de Kazernestraat nog enkele fraaie pandjes. De Algemene Rekenkamer en de garage van de Engelse Ambassade vallen uit de toon.

De Vos in Tuinstraat ligt tussen de Denneweg en het Lange Voorhout. Het is geen echte "zijstraat", want het ligt in het verlengde van het korte deel van het Voorhout en gaat voorbij de Kazernestraat / Maliestraat over in de Denneweg.

De naam is een verbastering van de oorspronkelijke naam "Vossentuinstraat". Jonkheer Heinrich Vossen bezat hier enkele huizen (met tuinen). In één van die huizen woonde hij zelf. Aan de gevel hing een bord met daarop een vos.

Het is een heel kort straatje, de zijgevel van Hotel des Indes beslaat één complete zijde. Aan de andere kant van het straatje vindt men enkele antiekzaken en restaurants.  

De Hooistraat ligt tussen de Denneweg en de Hooikade. In dit straatje veel goede horeca en enkele winkels. De huizen zijn er oud en mooi.

De naam Spekstraat komt van Speckstraat. Jan Cornelis Speck was een schipper (op Antwerpen) die veel geld had verdiend en in 1612 een huis kocht bij de nieuwe Singelgracht (Hooigracht).  Hier vindt men veel oude huizen en voormalige pakhuizen die een  woonfunctie hebben gekregen. Het huis van Speck bestaat niet meer, de naam van de straat is al dat bleef.

De naam Lissabon (voorheen "In het Lissabon") zal te maken hebben met de Portugese Joden die in deze buurt gewoond hebben. De rijkeren van hen woonden op de Nieuwe Uitleg.

In het sfeervolle straatje Lissabon staan zeer kleine woningen, waarvan er op dit moment een paar worden opgeknapt.

De straat loopt door naar de Nieuwe Schoolstraat. Wie vanaf de Denneweg door het Lissabon loopt komt uit bij theater Pepijn en enkele hele goede restaurantjes.

 

Herinneringen aan 2005 (begin 20e eeuw !)

 

Jagerstraat

Maliestraat
Kazernestraat
Kazernestraat 06jul0511x.jpg (114823 bytes)
Kleine
Kazernestraat
06jul0512x.jpg (63589 bytes)
Vos in tuinstraat
Spekstraat

Lissabon